Dzisiaj jest 23 lip 2018, 04:15


Climatic na Climatronic

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Doposażenie samochodu, wymiana na nowsze elementy/systemy, montaż asystentów (Park Assist, Light Assis, ACC, itp.) – czyli wszelkie modyfikacje wpływające na polepszenie funkcjonalności).

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

Shion

Nowicjusz

  • Posty: 14
  • Rejestracja: 18 maja 2014, 18:56
  • Online: 1d 16h 54m 8s

Climatic na Climatronic

Post02 cze 2016, 15:33

Jestem w trakcie wykonywania takiego moda mam wszystkie potrzebne części: nagrzewnica z wiązka i silniczkami od climatronica, panel, czujniki temperatury, czujnik jakości powietrza, czujnik nasłonecznienia. Mam problem jednak z panelem (100% sprawny sprawdzany w innym samochodzie) gdy wkładam go do swojego auta jest zero reakcji, brak podświetlenia itd. Co dziwne przestają działać elektryczne szyby, a także podświetlenie zegarów i radia. W innym samochodzie po podpięciu kostki która wychodzi z głównej instalacji (ten Golf na którym sprawdzalem panel) działa już podświetlenie, oraz łączy sie z vcds a gdy podepne do mojego nie łączy się z vcds. A gdy podłoże panel od climatica nie ma problemu z łącznością. Macie pomysł co może być przyczyną? Z tego co sprawdzałem
zasilanie jest na tych samych pinach więc panel powinien chociaż zaświecić. Nie mam już pomysłów, może wy coś doradzicie. Mój Golf to 2.0 TDI 110 KM 2009 rok

Dodam tyle kodowanie panelu climatica to 00 00 00 00. Nw potrzebne jest jeszcze kodowanie innych podzespołów?
Offline
Awatar użytkownika

Miki76

Aktywny

  • Posty: 109
  • Rejestracja: 22 sie 2014, 20:51
  • Online: 12d 11h 52m 29s
  • Auto: VW Tou
  • Silnik: 1.9TDI
  • Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Climatic na Climatronic

Post02 cze 2016, 17:47

pokaż jaki chcesz założyć panel ja miałem podobnie jak kolega kupił panel i go mu sprawdzałem okazał się od golfa 7 i one nie pasują do starszych wersji po podpięciu do auta cuda się działy z licznikiem i objawy takie jak u ciebie
Offline

Shion

Nowicjusz

  • Posty: 14
  • Rejestracja: 18 maja 2014, 18:56
  • Online: 1d 16h 54m 8s

Re: Climatic na Climatronic

Post02 cze 2016, 17:53

Tylko że ja nie mam panelu od MK7 tylko oryginalny od MK6. A po zatym z tego co się orientuję od MK7 nie pasuje panel do MK6 co jedyne od Tiguana passata co wygląda tak samo jak w MK7, bo panel od MK7 i panel od Tiguana co wygląda tak samo to inne panele.
Offline
Awatar użytkownika

Arek_VI

VIP

  • Posty: 1319
  • Rejestracja: 26 cze 2012, 20:54
  • Online: 10d 15h 45m 19s
  • Pochwały: 60
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: TSI 122
  • Lokalizacja: Wroclaw

Re: Climatic na Climatronic

Post02 cze 2016, 17:55

Rzeczywiście może pokaż jaki panel montujesz i daj zdjęcia kostek połączeniowych.
Offline
Awatar użytkownika

Agolf6

Aktywny

  • Posty: 156
  • Rejestracja: 07 lip 2013, 11:19
  • Online: 15d 11h 8m 52s
  • Pochwały: 12
  • Auto: Vw Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Lokalizacja: Sanok

Re: Climatic na Climatronic

Post03 cze 2016, 00:33

Też mam zamiar to zrobić, jak na razie zbieram informacje i poszukuje części.
Mod dla prawdziwych facetów z ... :D
Już zrobione: zmiana BCM, xenon led, oświetlenie drzwi, kierownica na multi, lusterka elektryczne, montaż SET, ciemne szyby, radio Blaupunkt Philadelphia 835, webasto, licznik na GTI premium, kamera cofania, nowy CAN, hamulce GTI 312/282, LA, zespół kolumny kierowniczej na 5K. koła 17 i TPMS, CLIMATRONIC :)
Offline
Awatar użytkownika

greg2

Senior Moderator

  • Posty: 752
  • Rejestracja: 04 cze 2013, 16:45
  • Online: 79d 1h 43m 27s
  • Pochwały: 17
  • Auto: Golf VII GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Climatic na Climatronic

Post03 cze 2016, 07:25

mod jest niezly :mrgreen:

taki pogladowy filmik dla chetnych na zmiane :D
Ostatnio zmieniony 11 sty 2017, 23:01 przez greg2, łącznie zmieniany 1 raz
Offline
Awatar użytkownika

Arek_VI

VIP

  • Posty: 1319
  • Rejestracja: 26 cze 2012, 20:54
  • Online: 10d 15h 45m 19s
  • Pochwały: 60
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: TSI 122
  • Lokalizacja: Wroclaw

Re: Climatic na Climatronic

Post03 cze 2016, 11:06

Praca wygląda dokładnie jak na tym filmie. Nie wierzyłem jak zobaczyłem pierwszy raz ....... potem się przekonałem sam. :D
Przy okazji tej totalnej rozpierduchy zamontowałem DCC oraz Dynaudio z EOS-a.
Offline
Awatar użytkownika

greg2

Senior Moderator

  • Posty: 752
  • Rejestracja: 04 cze 2013, 16:45
  • Online: 79d 1h 43m 27s
  • Pochwały: 17
  • Auto: Golf VII GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Climatic na Climatronic

Post03 cze 2016, 11:56

w sumie dobry pomysl zebranie kilku modyfikacji w jeden czas 😃
Offline

Shion

Nowicjusz

  • Posty: 14
  • Rejestracja: 18 maja 2014, 18:56
  • Online: 1d 16h 54m 8s

Re: Climatic na Climatronic

Post03 cze 2016, 16:16

Obrazek
url=https://naforum.zapodaj.net/2bf3a6fd6834.jpg.html]Obrazek[/url]

No to tak rozebralem ta kostkę co jest na zdjęciu ma ona 20 pinow i mam następujące kolory kabli
1 pusty
2 pusty
3 fioletowo czarny
4 pusty
5 zielono brązowy
6 pusty
7 pomarańczowo brązowy
8 pomarańczowo zielony
9 pusty
10 pusty
11 pusty
12 pusty
13 pusty
14 pusty
15 pusty
16 zielono biały
17 pusty
18 zielono fioletowy
19 plus
20 masa

Podalby mi ktoś taki rozpis pinow z tej kostki gdy jest climatronic? Na razie ustaliłem tylko tyle które kolory są odpowiedzialne za czujniki w klatkach prawdopodobnie brakuje mi jeszcze kabli do czujnika nasłonecznienia i jakości powietrza.
Offline
Awatar użytkownika

Agolf6

Aktywny

  • Posty: 156
  • Rejestracja: 07 lip 2013, 11:19
  • Online: 15d 11h 8m 52s
  • Pochwały: 12
  • Auto: Vw Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Lokalizacja: Sanok

Re: Climatic na Climatronic

Post04 cze 2016, 09:07

A tu mamy z 5
Ciekawe ile za tą demolkę życzą sobie w serwisie
Już zrobione: zmiana BCM, xenon led, oświetlenie drzwi, kierownica na multi, lusterka elektryczne, montaż SET, ciemne szyby, radio Blaupunkt Philadelphia 835, webasto, licznik na GTI premium, kamera cofania, nowy CAN, hamulce GTI 312/282, LA, zespół kolumny kierowniczej na 5K. koła 17 i TPMS, CLIMATRONIC :)
Offline
Awatar użytkownika

Arek_VI

VIP

  • Posty: 1319
  • Rejestracja: 26 cze 2012, 20:54
  • Online: 10d 15h 45m 19s
  • Pochwały: 60
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: TSI 122
  • Lokalizacja: Wroclaw

Re: Climatic na Climatronic

Post04 cze 2016, 15:16

Shion ma być według ELSA:

Kostka 20 pinow :
1 pusty - czujnik nasłonecznienia pin 1
2 pusty - czujnik wysokiego ciśnienia pin 2
3 fioletowo czarny
4 pusty - czujnik jakości powietrza pin 3
5 zielono brązowy
6 pusty
7 pomarańczowo brązowy
8 pomarańczowo zielony
9 pusty
10 pusty
11 pusty
12 pusty
13 pusty
14 pusty
15 pusty
16 zielono biały
17 pusty
18 zielono fioletowy
19 plus - masa
20 masa - +12V SC14


Dalej mi się już nie chce sprawdzać. Masz nieprawidłowo podpiętą wiązkę. Cud, że w ogóle coś działa. Jak możesz podpinać panel od Climatronica do wtyczek Climatica jak tam nawet zasilanie jest na odwrotnych pinach ??? Przecież możesz popalić sterowniki.
Ściągnij program ELSA. To podstawa do zabierania się za jekiekolwiek mody.


Autor postu otrzymał pochwałę
Offline

Shion

Nowicjusz

  • Posty: 14
  • Rejestracja: 18 maja 2014, 18:56
  • Online: 1d 16h 54m 8s

Re: Climatic na Climatronic

Post05 cze 2016, 12:25

Wiem, wiem z tym zasilaniem był to dziecinny błąd, na szczęście jednak nic się nie stało . Gdy zamieniłem plus z minusem wszystko się uspokoiło, podświetlania, szyby elektryczne itd. Udało mi się jeszcze nawiązać połączenie z canem, wystarczy zamienić pin 8 na miejsce 5, oraz 7 na miejsce 6. Pozostało mi po podpinać czujniki jakości powietrza i nasłonecznienia. no i pozamieniać resztę według ELSY, którą pobieram tylko słabe łącze mi to bardzo wydłuża. Jednak czuje już że jestem na dobrej drodze, i jak na razie jest to bardzo prosty mod wymagający tylko dużo dłubaniny. Ogromne dzięki Arek_VI za pomoc.
Offline
Awatar użytkownika

Arek_VI

VIP

  • Posty: 1319
  • Rejestracja: 26 cze 2012, 20:54
  • Online: 10d 15h 45m 19s
  • Pochwały: 60
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: TSI 122
  • Lokalizacja: Wroclaw

Re: Climatic na Climatronic

Post05 cze 2016, 12:49

Offline
Awatar użytkownika

Agolf6

Aktywny

  • Posty: 156
  • Rejestracja: 07 lip 2013, 11:19
  • Online: 15d 11h 8m 52s
  • Pochwały: 12
  • Auto: Vw Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Lokalizacja: Sanok

Re: Climatic na Climatronic

Post16 cze 2016, 11:31

Poszukuję oznaczenia (kod) 2 górnych części plastikowych nagrzewnicy climatronic DENSO zwane krociec zaznaczone na fotce.

Obrazek
Już zrobione: zmiana BCM, xenon led, oświetlenie drzwi, kierownica na multi, lusterka elektryczne, montaż SET, ciemne szyby, radio Blaupunkt Philadelphia 835, webasto, licznik na GTI premium, kamera cofania, nowy CAN, hamulce GTI 312/282, LA, zespół kolumny kierowniczej na 5K. koła 17 i TPMS, CLIMATRONIC :)
Offline

1 6 D

VIP

  • Posty: 508
  • Rejestracja: 25 lis 2012, 15:31
  • Lokalizacja: Szczecin
  • Online: 31d 1h 33m 14s
  • Pochwały: 30
  • Auto: Scirocco+Golf
  • Silnik: SB+CBDB
  • Lokalizacja: Szczecin

Re: Climatic na Climatronic

Post17 cze 2016, 18:50

Wychodzi mi 5K1819063B oraz 5K1819241B

Wygląda że z klimą i bez są takie same te części w każdym mk6. Koszt po około 80 zł sztuka.
Offline
Awatar użytkownika

Agolf6

Aktywny

  • Posty: 156
  • Rejestracja: 07 lip 2013, 11:19
  • Online: 15d 11h 8m 52s
  • Pochwały: 12
  • Auto: Vw Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Lokalizacja: Sanok

Re: Climatic na Climatronic

Post17 cze 2016, 19:15

Bez względu czy climatronic czy climatic.
Już zrobione: zmiana BCM, xenon led, oświetlenie drzwi, kierownica na multi, lusterka elektryczne, montaż SET, ciemne szyby, radio Blaupunkt Philadelphia 835, webasto, licznik na GTI premium, kamera cofania, nowy CAN, hamulce GTI 312/282, LA, zespół kolumny kierowniczej na 5K. koła 17 i TPMS, CLIMATRONIC :)
Offline
Awatar użytkownika

BRUNO55

Senior Moderator

  • Posty: 688
  • Rejestracja: 20 mar 2016, 09:15
  • Online: 30d 16h 54m 18s
  • Pochwały: 44
  • Auto: VW GOLF VI
  • Silnik: 1.4 16V CGGA
  • Lokalizacja: CRY

Re: Climatic na Climatronic

Post03 wrz 2016, 17:59

Agolf6 pisze:A tu mamy z 5
Ciekawe ile za tą demolkę życzą sobie w serwisie

Ja w zeszłym roku przy swoim Mk5 robiłem taką wymianę. W sumie trochę gimnastyki ale na luzie dwa dni + kilka piw i zrobione. Klima odpaliła bez żadnych problemów
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Przed operacją
Obrazek
Po operacji
Obrazek
Serwis pewnie by skasował z 1500 - 2000
Mnie cała operacja z częściami wyniosła 500 zł
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2016, 09:15 przez BRUNO55, łącznie zmieniany 2 razy
ObrazekObrazek
Alkohol niszczy skórę - głównie na kolanach i łokciach..
Offline
Awatar użytkownika

Arek_VI

VIP

  • Posty: 1319
  • Rejestracja: 26 cze 2012, 20:54
  • Online: 10d 15h 45m 19s
  • Pochwały: 60
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: TSI 122
  • Lokalizacja: Wroclaw

Re: Climatic na Climatronic

Post03 wrz 2016, 21:55

BRUNO szacun :D Ja męczyłem się dużo dłużej.
Offline

Enriquez

Gadatliwy

  • Posty: 244
  • Rejestracja: 22 mar 2013, 12:08
  • Online: 14d 14h 32m 10s
  • Pochwały: 4
  • Auto: Superb III
  • Silnik: CHHB 2.0 TSI 220KM
  • Lokalizacja: Lodz

Re: Climatic na Climatronic

Post05 wrz 2016, 08:19

Szacun. Mnie to zajęło 5 godzin we dwóch i 700 PLN. Ale drugi raz bym nie robił, tylko dał te 1500 za wszystko.
Offline
Awatar użytkownika

BRUNO55

Senior Moderator

  • Posty: 688
  • Rejestracja: 20 mar 2016, 09:15
  • Online: 30d 16h 54m 18s
  • Pochwały: 44
  • Auto: VW GOLF VI
  • Silnik: 1.4 16V CGGA
  • Lokalizacja: CRY

Re: Climatic na Climatronic

Post05 wrz 2016, 09:05

Enriquez pisze:Szacun. Mnie to zajęło 5 godzin we dwóch i 700 PLN. Ale drugi raz bym nie robił, tylko dał te 1500 za wszystko.

Ja zaraz po wymianie też tak mówiłem ale dzisiaj bym się podjął tej operacji bez problemu tylko nie za nic i nie za piwo. :lol: Robiłem to dwa dni po ok 6 godzin na całkowitym luzie bo zależało mi na dokładności. Przyznam że w paru momentach potrzebna była druga osoba ale żona mi pomogła.


Autor postu otrzymał pochwałę
ObrazekObrazek
Alkohol niszczy skórę - głównie na kolanach i łokciach..
Offline
Awatar użytkownika

tberent

Zablokowany

  • Posty: 1520
  • Rejestracja: 20 sie 2015, 14:51
  • Online: 33d 13h 38m 4s
  • Pochwały: 24
  • Ostrzeżenia: 3
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CBCD
  • Lokalizacja: Lodzkie

Re: Climatic na Climatronic

Post12 wrz 2016, 23:21

BRUNO55 pisze:
Enriquez pisze:Szacun. Mnie to zajęło 5 godzin we dwóch i 700 PLN. Ale drugi raz bym nie robił, tylko dał te 1500 za wszystko.

Ja zaraz po wymianie też tak mówiłem ale dzisiaj bym się podjął tej operacji bez problemu tylko nie za nic i nie za piwo. :lol: Robiłem to dwa dni po ok 6 godzin na całkowitym luzie bo zależało mi na dokładności. Przyznam że w paru momentach potrzebna była druga osoba ale żona mi pomogła.

Pomagałem przy przekładce i uważam że warto zrobić to bo ...... bo kto ma climatronic to wie jakie to fajne . Laik zdobędzie doświadczenie jakiego nigdzie indziej nie znajdzie. Wiązki inne i wymiana sama w sobie jest do przemyślenia ale ..... jedyna rzecz to zauważyłem ze w autach 6+ zdjęcie deski i założenie powoduje że później coś juz tam pracuje i coś słuchać. Mówię o vw bo w 6 letnim a3 cisza była a w pasku czy golfie jakieś dziwne odgłosy.
Offline

Shion

Nowicjusz

  • Posty: 14
  • Rejestracja: 18 maja 2014, 18:56
  • Online: 1d 16h 54m 8s

Re: Climatic na Climatronic

Post28 lut 2017, 14:44

Porzuciłem ten temat bo sprzedałem golfa. Jednak od końca roku mam w rodzinie Tiguana fl 2012r była zwykła klima już jestem po przekładce, mod super na prawdę warto, a jest dość łatwy w montażu, jedyna trudnością jest czas mi zajęło to dwa dni w przypadku Tiguana wszystko w 100% działa. Na używanych częściach udało mi się zmieścić w 500-600 zł. Jeżeli kogoś interesuje pinologia mogę ją wrzucić tutaj lub na pw.
Offline
Awatar użytkownika

Agolf6

Aktywny

  • Posty: 156
  • Rejestracja: 07 lip 2013, 11:19
  • Online: 15d 11h 8m 52s
  • Pochwały: 12
  • Auto: Vw Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Lokalizacja: Sanok

Re: Climatic na Climatronic

Post28 lut 2017, 21:10

Od kilku miesięcy jestem posiadaczem climatronica :D
Ale zanim podjąłem się tego wyzwania wielkie przygotowania rysunki i schematy oraz czyszczenie przygotowanie nowej nagrzewnicy do montażu, sprawdzenie silniczków okablowania.
Wszystko działa znakomicie, teraz swoją wiedzą mogę podzielić się z innymi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Już zrobione: zmiana BCM, xenon led, oświetlenie drzwi, kierownica na multi, lusterka elektryczne, montaż SET, ciemne szyby, radio Blaupunkt Philadelphia 835, webasto, licznik na GTI premium, kamera cofania, nowy CAN, hamulce GTI 312/282, LA, zespół kolumny kierowniczej na 5K. koła 17 i TPMS, CLIMATRONIC :)
Offline

Shion

Nowicjusz

  • Posty: 14
  • Rejestracja: 18 maja 2014, 18:56
  • Online: 1d 16h 54m 8s

Re: Climatic na Climatronic

Post28 lut 2017, 23:35

No u mnie podobnie to wyglądało. :) niestety zdjęcia jakie mam są w bardzo słabej jakości...
Offline

Alexiorek

Nowicjusz

  • Posty: 2
  • Rejestracja: 13 lip 2018, 13:50
  • Online: 34m 24s
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: 1.4 tsi
  • Lokalizacja: Puławy

Re: Climatic na Climatronic

Post13 lip 2018, 13:54

Witam, odgrzeje troche temat bo jestem na etapie "zmienić czy nie zmieniać", mam Climatica chciał bym go zmienić na Climatronic od razu zakładając panel wyglądający jak w golfie 7, jednak przeglądając żółte allegro znalazłem taki temat, co o nim sądzicie będzie to działało czy tylko będzie efekt wizualny?

https://pl.aliexpress.com/item/Instrukc ... Title=true
Następna

Wróć do Retrofitting

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

cron