Dzisiaj jest 18 cze 2018, 03:36


Rozkodowany moduł BCM

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę

Uwaga
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

Cribs

Nowicjusz

  • Posty: 10
  • Rejestracja: 23 lip 2016, 16:33
  • Online: 21h 17m 17s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI 140PS
  • Lokalizacja: Plonsk

Rozkodowany moduł BCM

Post09 mar 2018, 23:28

Koledzy pomocy. Zaopatrzyłem się w VCDS'a i zabrałem się do nauki. Grzebałem w 09 Centralnej elektryce przy dziennych światłach. Na początku ustawienia się zapisywały i osiągałem to co chciałem. Nawaliłem i okazało się, że zgubiłem w laptopie linijkę tekstu kodowania tego sterownika i nie mogę wklepać oryginalnej linijki kodu. Nie działa pilot centralnego, światła dzienne zniknęły, bagażnik się nie otwiera, kontrolka przepalenia żarówki, brak podświetlenia zegarów. Co robić? Jest jakaś możliwość przywrócenia tego do "ustawień fabrycznych"? Mógłbym wklepać linijkę kodowania od innego golfa 6? Sprawa jest o tyle dziwna, że podczas próby modyfikowania bitów w long code helper ustawienia się jakby nie zapisywały a linijka tekstu zmieniała się na inną, mimo informacji od vcds, że zmiany kodu zostały zapisane. Mam nadzieję, że to co napisałem jest w miarę zrozumiałe. Samochód to Golf VI 2.0 TDI 103kW Highline 2009. Trzymam kciuki, że nie uszkodziłem tego modułu VCDS'em (o ile to możliwe).
https://i.imgur.com/EO1IN6E.jpg
Offline
Awatar użytkownika

yox

Gadatliwy

  • Posty: 254
  • Rejestracja: 29 sty 2016, 00:11
  • Online: 6d 14h 42m 3s
  • Pochwały: 8
  • Ostrzeżenia: 1
  • Auto: VW Touran 1T2
  • Silnik: BXE 1.9 TDI
  • Lokalizacja: UK

Re: Rozkodowany moduł BCM

Post09 mar 2018, 23:52

... sprawdż plik ...VCDS/Debug/CodingLog bedziesz widział co pozmieniałeś, skopiuj oryginalne kodowanie i wklej do BCM-a ;)


Autor postu otrzymał pochwałę
Offline

Cribs

Nowicjusz

  • Posty: 10
  • Rejestracja: 23 lip 2016, 16:33
  • Online: 21h 17m 17s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI 140PS
  • Lokalizacja: Plonsk

Re: Rozkodowany moduł BCM

Post10 mar 2018, 00:04

Właśnie czegoś takiego szukałem jak historia zmian. Dzięki wielkie. Jutro spróbuję wrzucić pierwszą linijkę i zdam relację.
Offline
Awatar użytkownika

Jarzyna

Nowicjusz

  • Posty: 15
  • Rejestracja: 10 mar 2018, 11:25
  • Online: 10h 23m 55s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Rozkodowany moduł BCM

Post10 mar 2018, 11:31

Podobnie jak Cribs, też całkowicie rozkodowałem moduł. Na szczęście sposób yox'a działa, także wielkie dzięki :pub:

Jednak nie wszystko udało mi się przywrócić i tu moje pytanie. W vcds'ie jest opcja żeby podczas otwierania/zamykania samochodu była sygnalizacja świetlna i mam to zaznaczone. Problem jest taki że tylko podczas otwierania samochód sygnalizuje próbę awaryjnymi, jednak przy zamykaniu już tak nie robi. Ktoś ma pomysł co tu się mogło zadziać i jak to przywrócić?
Offline
Awatar użytkownika

tberent

Mieszkaniec

  • Posty: 1470
  • Rejestracja: 20 sie 2015, 14:51
  • Online: 32d 13h 40m 40s
  • Pochwały: 24
  • Ostrzeżenia: 1
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CBCD
  • Lokalizacja: Lodzkie

Re: Rozkodowany moduł BCM

Post10 mar 2018, 11:36

Jarzyna pisze:Podobnie jak Cribs, też całkowicie rozkodowałem moduł. Na szczęście sposób yox'a działa, także wielkie dzięki :pub:

Jednak nie wszystko udało mi się przywrócić i tu moje pytanie. W vcds'ie jest opcja żeby podczas otwierania/zamykania samochodu była sygnalizacja świetlna i mam to zaznaczone. Problem jest taki że tylko podczas otwierania samochód sygnalizuje próbę awaryjnymi, jednak przy zamykaniu już tak nie robi. Ktoś ma pomysł co tu się mogło zadziać i jak to przywrócić?
Zobacz czy masz zaznaczanie na mfa. Tam możesz zaznaczyć ATA czy jakoś tak. W komforcie chyba.

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
Offline
Awatar użytkownika

Jarzyna

Nowicjusz

  • Posty: 15
  • Rejestracja: 10 mar 2018, 11:25
  • Online: 10h 23m 55s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Rozkodowany moduł BCM

Post10 mar 2018, 11:55

Nic takiego nie mam niestety. Znalazłem, że te ustawienia są w 46 moduł komfortu, ale nie mogę się dostać bo mam brak odpowiedzi ze sterownika. Chyba sam z tym nic nie zdziałam
Offline
Awatar użytkownika

tberent

Mieszkaniec

  • Posty: 1470
  • Rejestracja: 20 sie 2015, 14:51
  • Online: 32d 13h 40m 40s
  • Pochwały: 24
  • Ostrzeżenia: 1
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CBCD
  • Lokalizacja: Lodzkie

Re: Rozkodowany moduł BCM

Post10 mar 2018, 12:00

Jarzyna pisze:Nic takiego nie mam niestety. Znalazłem, że te ustawienia są w 46 moduł komfortu, ale nie mogę się dostać bo mam brak odpowiedzi ze sterownika. Chyba sam z tym nic nie zdziałam
Bo nie masz 46. On jest wirtualny i jest w 09.
No to zaznacz w kodowanie ze potwierdzenie alarmu światłami i dźwiękiem. Jest na 100%. Ustaw sobie też na mfa możliwość załączeniu dźwięku podczas załączania i wyłączania alarmu .

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
Offline
Awatar użytkownika

tberent

Mieszkaniec

  • Posty: 1470
  • Rejestracja: 20 sie 2015, 14:51
  • Online: 32d 13h 40m 40s
  • Pochwały: 24
  • Ostrzeżenia: 1
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CBCD
  • Lokalizacja: Lodzkie

Re: Rozkodowany moduł BCM

Post10 mar 2018, 12:16

tberent pisze:
Jarzyna pisze:Nic takiego nie mam niestety. Znalazłem, że te ustawienia są w 46 moduł komfortu, ale nie mogę się dostać bo mam brak odpowiedzi ze sterownika. Chyba sam z tym nic nie zdziałam
Bo nie masz 46. On jest wirtualny i jest w 09.
No to zaznacz w kodowanie ze potwierdzenie alarmu światłami i dźwiękiem. Jest na 100%. Ustaw sobie też na mfa możliwość załączeniu dźwięku podczas załączania i wyłączania alarmu .

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
A masz . Zaznacz tak jak mam to będziesz miał menu na mfa i działało jak chcesz Obrazek

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka


Autor postu otrzymał pochwałę
Offline
Awatar użytkownika

Jarzyna

Nowicjusz

  • Posty: 15
  • Rejestracja: 10 mar 2018, 11:25
  • Online: 10h 23m 55s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Rozkodowany moduł BCM

Post10 mar 2018, 12:29

Udało mi się ale trochę w dziwny sposób albo ja tego nie rozumiem. Mianowicie w długim kodowaniu mam zaznaczone światła na otwieranie/zamykanie. W mfa odnośnie tego nic nie mam. Po wejściu w adaptacje kanał 12 miałem 1 i dałem na 0 to działa. Chociaż według tej notki na 1 powinno być ON no ale cóż.

Zrzut ekranu 2018-03-10 o 11.26.40.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Offline

Cribs

Nowicjusz

  • Posty: 10
  • Rejestracja: 23 lip 2016, 16:33
  • Online: 21h 17m 17s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI 140PS
  • Lokalizacja: Plonsk

Re: Rozkodowany moduł BCM

Post10 mar 2018, 16:29

Niestety nie udaje mi się zakodować pierwszego kodu jaki był. Po zapisaniu ustawien otrzymuję powiadomienie, że jest ok. Następnie ponownie wchodzę w sterownik i kodowanie jest inne. Tak jakby przesunięte o jeden znak w bok. Nie mam pojęcia czemu tak się dzieje. Nagrałem filmik. Jestem już niesamowicie sfrustrowany. Najbardziej mi doskwiera to, że nie działa ten cholerny centralny zamek. Popsułem sobie auto :(
Mogę wam nagrać więcej filmików jeśli chcecie. Myślę, że to najprostszy sposób, żeby zobrazować co się dzieje.
https://www.youtube.com/watch?v=fJwELUhJWzo
Offline
Awatar użytkownika

Jarzyna

Nowicjusz

  • Posty: 15
  • Rejestracja: 10 mar 2018, 11:25
  • Online: 10h 23m 55s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Rozkodowany moduł BCM

Post10 mar 2018, 16:40

Sprobój wejść w pomocnik kodowania i tam wklej kod może to coś da.
Offline

Cribs

Nowicjusz

  • Posty: 10
  • Rejestracja: 23 lip 2016, 16:33
  • Online: 21h 17m 17s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI 140PS
  • Lokalizacja: Plonsk

Re: Rozkodowany moduł BCM

Post10 mar 2018, 17:05

Niestety to również to nic nie daje :/
Dołączam log. Nie rozumiem jakim cudem wykrywa te błędy. Na przykład błąd wycieraczek podczas gdy wycieraczki są sprawne. Jest tam informacja o przednich wycieraczkach, a to tylna aktualnie nie działa.
http://www46.zippyshare.com/v/sA786eM8/file.html

-- 10 mar 2018, 17:06 --

Może ktoś z was jest z Warszawy kto chciałby pomóc? Mam wrażenie, że po prostu robię coś nie tak :(
Offline
Awatar użytkownika

tberent

Mieszkaniec

  • Posty: 1470
  • Rejestracja: 20 sie 2015, 14:51
  • Online: 32d 13h 40m 40s
  • Pochwały: 24
  • Ostrzeżenia: 1
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CBCD
  • Lokalizacja: Lodzkie

Re: Rozkodowany moduł BCM

Post10 mar 2018, 17:09

W długim kodowaniu nie chce e z palca przyjąć kodowania ? Zrób np.tylko pierwszy bit. Musi pójść

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
Offline

Cribs

Nowicjusz

  • Posty: 10
  • Rejestracja: 23 lip 2016, 16:33
  • Online: 21h 17m 17s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI 140PS
  • Lokalizacja: Plonsk

Re: Rozkodowany moduł BCM

Post11 mar 2018, 15:26

Dziwna sprawa. Zrozumiałem o co chodzi z długim kodowaniem. Gdy już próbuję zapisać kodowanie, ucinają się dwie pierwsze cyfry. Jesli dodam do kodu np dwa zera na początku, a dwa zera z tyłu usunę, kodowanie robi się takie jak bym chciał. Obecnie mam dwa problemy. Centralny zaczął działać z pilota, lecz teraz niestety nie zamykają się tylne drzwi, oraz klapka wlewu paliwa się nie otwiera (całe szczęście jestem zalany pod korek). Tak, jakby samochód myślał, że jest 3d, podczas gdy mój golf jest 5d. Drugi problem to brak dziennych świateł w środkowej części lampy, tylko palą się mijania w pozycji "0" oraz "auto". Zastanawiam się które bity są od centralnego zamka, bo nie mogę do tego dojść. Zmieniałem bit 2 oraz bit 3 i jakby to coś dawało. Niestety nie bardzo wiem co zmieniam bo te bity nie mają opisu. Nie działa również domykanie szyb auto, komfortowe kierunkowskazy.
Obrazek
Obrazek
Podałby ktoś linijkę kodowania centralnej elektryki jeśli ktoś ma golfa 6 Highline? Może na podstawie różnic w tych kodach byłbym w stanie coś wydedukować.
Offline
Awatar użytkownika

Jarzyna

Nowicjusz

  • Posty: 15
  • Rejestracja: 10 mar 2018, 11:25
  • Online: 10h 23m 55s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Rozkodowany moduł BCM

Post11 mar 2018, 16:40

40180A3A98251AC040080080140081E445510088536D8960648000000000 highline 5 drzwi
Offline
Awatar użytkownika

tberent

Mieszkaniec

  • Posty: 1470
  • Rejestracja: 20 sie 2015, 14:51
  • Online: 32d 13h 40m 40s
  • Pochwały: 24
  • Ostrzeżenia: 1
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CBCD
  • Lokalizacja: Lodzkie

Re: Rozkodowany moduł BCM

Post11 mar 2018, 17:08

Weź ty jakiś normalny program . Gdzie masz opisy bitow. ?

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
Offline

Cribs

Nowicjusz

  • Posty: 10
  • Rejestracja: 23 lip 2016, 16:33
  • Online: 21h 17m 17s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI 140PS
  • Lokalizacja: Plonsk

Re: Rozkodowany moduł BCM

Post11 mar 2018, 17:25

Mam opisy bitów, tylko bajt 2 i bajt 3 jest nie opisany. Gdy klikne lcode 2 na górze pojawia się możliwość zmiany tych ustawień w tych bajtach.
Jarzyna, dziękuję ci za podesłanie. Wrzuciłem twoje kodowanie i dzienne światła zaczęły działać, lecz świeci tylko lewa żarówka od strony kierowcy i wywala błąd przepalonej żarówki. "Left front side light". Świeci się również tylne światło przeciwmgielne gdy są włączone dzienne światła. Wlew paliwa zaczął się otwierać, ale tylne drzwi w dalszym ciągu nie chcą się zamknąć. Już kota dostaję od tego wszystkiego :D

-- 11 mar 2018, 17:26 --

Jarzyna, który rok twojego golfa oraz czy masz xenony?
Offline
Awatar użytkownika

greg2

Senior Moderator

  • Posty: 742
  • Rejestracja: 04 cze 2013, 16:45
  • Online: 76d 11h 22m 58s
  • Pochwały: 17
  • Auto: Golf VII GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Rozkodowany moduł BCM

Post11 mar 2018, 18:33

co do swiatel to wyglada na problem z kodowaniem bajtu 18, jak tam cos sie namiesza to potrafi sie niezla choinka robic
Offline
Awatar użytkownika

yox

Gadatliwy

  • Posty: 254
  • Rejestracja: 29 sty 2016, 00:11
  • Online: 6d 14h 42m 3s
  • Pochwały: 8
  • Ostrzeżenia: 1
  • Auto: VW Touran 1T2
  • Silnik: BXE 1.9 TDI
  • Lokalizacja: UK

Re: Rozkodowany moduł BCM

Post11 mar 2018, 21:08

... skad wytrzasnales ten "interfejs" ? :)
Offline

Bubu

Nieśmiały

  • Posty: 33
  • Rejestracja: 05 gru 2017, 12:38
  • Online: 1d 20h 5m 27s
  • Pochwały: 1
  • Lokalizacja: Radom

Re: Rozkodowany moduł BCM

Post12 mar 2018, 00:52

Czy Tobie czasami nie wysypał się kabel?
Offline

Cribs

Nowicjusz

  • Posty: 10
  • Rejestracja: 23 lip 2016, 16:33
  • Online: 21h 17m 17s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI 140PS
  • Lokalizacja: Plonsk

Re: Rozkodowany moduł BCM

Post12 mar 2018, 08:36

yox pisze:... skad wytrzasnales ten "interfejs" ? :)

Lepiej nie pytać :D Wychodzi na to, że wszystko robię w porządku, a ten kabel się do niczego nie nadaje. Pozostaje szukać kogoś, kto ma normalny interfejs, który będzie robił to, o co go proszę. Może jest ktoś z was z okolic Warszawy kto by mi to zrobił?
Kolejna nauczka, że na niektórych rzeczach nie warto oszczędzać.
Offline
Awatar użytkownika

BRUNO55

Senior Moderator

  • Posty: 676
  • Rejestracja: 20 mar 2016, 09:15
  • Online: 30d 1h 28m 51s
  • Pochwały: 43
  • Auto: VW GOLF VI
  • Silnik: 1.4 16V CGGA
  • Lokalizacja: CRY

Re: Rozkodowany moduł BCM

Post12 mar 2018, 10:22

Faktycznie masz jakiś zabytkowy kabel który nie posiada dostępu do większości bitów. A tak poza wszystkim to proponuję zresetować BCM-a i zakodować go na nowo wykorzystując własne kodowanie które było przed tymi fatalnymi zmianami bo w elektronice tak już jest,
ObrazekObrazek
Alkohol niszczy skórę - głównie na kolanach i łokciach..

Wróć do Elektryka i Elektronika

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość