iparts.pl

Dzisiaj jest 18 lis 2017, 16:36


Wymiana bordnetz (BCM)

Moderatorzy: Muti, BRUNO55, greg2, marmi

Regulamin forum Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę

Uwaga
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Awatar użytkownika

mariuszdlu

Stały Bywalec

  • Posty: 350
  • Rejestracja: 11 maja 2013, 14:06
  • Online: 28d 6h 35m 12s

Wymiana bordnetz (BCM)

Post09 paź 2013, 12:40

1.jak wymienić BCM na nowszy ? (jakiś manual jeśli można)
2.jakie są wersję aktualne ?! ( np: BCM PQ 35 M)
3.czy z eRki można włożyć do zwykłego Golfa ?!
4.czy wymagana jest później adaptacja przez VCDS ?!

dziękuje pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 09 paź 2013, 15:43 przez Almighty, łącznie zmieniany 1 raz
Powód: Poprawiłem temat. Na przyszłość proszę aby tytuł wątku w większym stopniu precyzował poruszaną w nim tematykę.
Offline
Awatar użytkownika

mariuszdlu

Stały Bywalec

  • Posty: 350
  • Rejestracja: 11 maja 2013, 14:06
  • Online: 28d 6h 35m 12s

Re: BCM

Post10 paź 2013, 10:59

mariuszdlu pisze:1.jak wymienić BCM na nowszy ? (jakiś manual jeśli można)
2.jakie są wersję aktualne ?! ( np: BCM PQ 35 M)
3.czy z eRki można włożyć do zwykłego Golfa ?!
4.czy wymagana jest później adaptacja przez VCDS ?!

dziękuje pozdrawiam


to do zioolka z podziękowaniami :-)

Softu sam sobie nie wgrasz, ani żadne ASO ci tego nie zrobi - wgrywanie softu tylko online z centrum VW, jak jest akcja serwisowa.
BCM wymienisz sam.
Jak coś schrzanisz to auto odpalisz, ale będziesz miał problem z lampami, centralnym, szybami i podświetleniem licznika.
Elektryk wiele nie pomoże bo to rzeźbiarze są i się na takich kodowaniach nie znają - do ewentualnej pomocy musisz szukać ludzi dłubiących w takich rzeczach.

Odnośnie softów w nowych BCM nie patrz na nie bo zamieszanie wprowadzają - była już na forum o tym mowa. Każdy z carsystems.pl będzie ok.
Offline

Sprzedawca

Awatar użytkownika

sbstg

Sprzedawca

  • Posty: 41
  • Rejestracja: 25 mar 2013, 11:14
  • Lokalizacja: Starogard Gdański
  • Online: 3d 3h 1m 37s
  • Auto: S4 B8
  • Silnik: 3.0TV6
  • Lokalizacja: pomorskie

Re: BCM

Post10 paź 2013, 11:28

jakby co mogę przesłać plik w pdfie wszystkich możliwych kodowań pamięci ROM "18 byte". Jest tego trochę, bo chyba 158.
chiptuning, modyfikacje, hamownia podwoziowa Dyno-project, hamownia drogowa Dynomet, serwis filtrów DPF, FAP
Offline
Awatar użytkownika

mariuszdlu

Stały Bywalec

  • Posty: 350
  • Rejestracja: 11 maja 2013, 14:06
  • Online: 28d 6h 35m 12s

Re: BCM

Post10 paź 2013, 18:15

sbstg pisze:jakby co mogę przesłać plik w pdfie wszystkich możliwych kodowań pamięci ROM "18 byte". Jest tego trochę, bo chyba 158.


bardzo proszę
Ostatnio zmieniony 10 paź 2013, 22:09 przez jmf, łącznie zmieniany 1 raz
Powód: kończymy o pochwałach
Offline
Awatar użytkownika

mariuszdlu

Stały Bywalec

  • Posty: 350
  • Rejestracja: 11 maja 2013, 14:06
  • Online: 28d 6h 35m 12s

Re: BCM

Post16 paź 2013, 15:21

podbijam temat !

czy ktoś wymieniał BCM ?! jeśli tak to poproszę o jakieś porady bo kupiłem

http://www.ebay.pl/itm/221242728902?ssP ... 1497.l2649

czy coś powinienem jeszcze kodować w VCDS !? może ktoś ma jakiś manual jak to zrobić !?

pozdrawiam
Offline
Awatar użytkownika

Baster

VIP

  • Posty: 1214
  • Rejestracja: 07 kwie 2013, 14:15
  • Lokalizacja: RIMBO SZWECJA
  • Online: 88d 8h 57m 14s
  • Pochwały: 19
  • Auto: VW Golf 6 +TOUAREG
  • Silnik: 2.0 CBB GTD + 4.2 V8
  • Lokalizacja: SZWECJA

Re: BCM

Post16 paź 2013, 18:15

Przed wymianą spisz sobie wszystkie kodowania ze starego (troche czasu to zajmie)
Jak juz spiszesz kodowania i po odłączeniu akumulatora wymienisz BCM po podpięciu aku. bedziesz musiał najpierw wyłączyć tryb transportowy w nowym BMC.Nastepnie wpisać kodowania ze starego (zeby wszystko działało) no i trzeba zakodować piloty napewno.
Baster
Offline
Awatar użytkownika

mariuszdlu

Stały Bywalec

  • Posty: 350
  • Rejestracja: 11 maja 2013, 14:06
  • Online: 28d 6h 35m 12s

Re: BCM

Post18 paź 2013, 14:03

baster-b2 pisze:Przed wymianą spisz sobie wszystkie kodowania ze starego (troche czasu to zajmie)
Jak juz spiszesz kodowania i po odłączeniu akumulatora wymienisz BCM po podpięciu aku. bedziesz musiał najpierw wyłączyć tryb transportowy w nowym BMC.Nastepnie wpisać kodowania ze starego (zeby wszystko działało) no i trzeba zakodować piloty napewno.


zakodować piloty łooo cholera to rozumiem że bez elektryka się nie obejdzie
kody ze starego to chyba nie problem porobię zdjęcia i po sprawie
Offline
Awatar użytkownika

Arek_VI

VIP

  • Posty: 1273
  • Rejestracja: 26 cze 2012, 19:54
  • Online: 10d 38m 55s
  • Pochwały: 49
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: TSI 122
  • Lokalizacja: Wroclaw

Re: BCM

Post18 paź 2013, 14:59

Nie ma żadnych "kodów" do pilotów. To dopasowanie pilota do BCM-a przez odpowiednią funkcję adaptacji przy pomocy VCDS-a. Sam to zrobisz mając "kabelek". Poczytaj w necie.
Offline
Awatar użytkownika

Rafit

Sympatyk

  • Posty: 51
  • Rejestracja: 25 sty 2014, 19:47
  • Online: 3d 7h 54m 6s
  • Auto: VW Golf VI GTD
  • Silnik: CBBB
  • Lokalizacja: Pomorskie

Re: Wymiana BCM

Post30 mar 2014, 13:15

Chcę dziś wymienić bordnetz tylko nie mogę znaleźć informacji jak potem zakodować kluczyki. Może ktoś rzucić poradą? :)
Offline
Awatar użytkownika

greg2

Senior Moderator

  • Posty: 599
  • Rejestracja: 04 cze 2013, 15:45
  • Online: 60d 33m 14s
  • Pochwały: 16
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana BCM

Post30 mar 2014, 13:27

http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/VW_Golf_%285K%29_Body_Control_Module

Pamietaj tylko zeby wylaczyc Factory Mode, jest to opcja na liscie rozwijanej. Jak jest wlaczona to nie dzialaja zamki nawet naciskajac przyciski w drzwiach.
Offline
Awatar użytkownika

Rafit

Sympatyk

  • Posty: 51
  • Rejestracja: 25 sty 2014, 19:47
  • Online: 3d 7h 54m 6s
  • Auto: VW Golf VI GTD
  • Silnik: CBBB
  • Lokalizacja: Pomorskie

Re: Wymiana BCM

Post31 mar 2014, 20:48

Wymieniłem dzis borda i temat jest bajecznie prosty. Wszystko śmiga jak należy i nie ma juz błędu spalonej żarówki.
Offline
Awatar użytkownika

mariuszdlu

Stały Bywalec

  • Posty: 350
  • Rejestracja: 11 maja 2013, 14:06
  • Online: 28d 6h 35m 12s

Re: Wymiana BCM

Post01 kwie 2014, 10:16

Rafit pisze:Wymieniłem dzis borda i temat jest bajecznie prosty. Wszystko śmiga jak należy i nie ma juz błędu spalonej żarówki.


zrzucałeś całe kodowanie !?
Offline
Awatar użytkownika

Rafit

Sympatyk

  • Posty: 51
  • Rejestracja: 25 sty 2014, 19:47
  • Online: 3d 7h 54m 6s
  • Auto: VW Golf VI GTD
  • Silnik: CBBB
  • Lokalizacja: Pomorskie

Re: Wymiana BCM

Post01 kwie 2014, 10:19

Kodowanie miałem zgrane takie samo ze starego bordnetza (trochę potem zmieniłem na moje nowe potrzeby). Zostało mi tylko zaprogramować kluczyki co ograniczało się do prostej operacji wejścia w adaptację. :)
Offline

Enriquez

Gadatliwy

  • Posty: 241
  • Rejestracja: 22 mar 2013, 11:08
  • Online: 11d 21h 5m 7s
  • Pochwały: 4
  • Auto: Superb III
  • Silnik: CHHB 2.0 TSI 220KM
  • Lokalizacja: Lodz

Re: Wymiana BCM

Post03 kwie 2014, 19:34

cieszę się, że działa - jest to AN zrobiony z P
oczywiście nie tylko kodowanie online wchodzi w grę
Offline
Awatar użytkownika

XenosagaII

VIP

  • Posty: 1533
  • Rejestracja: 02 sie 2012, 22:15
  • Lokalizacja: Warszawa
  • Online: 15d 11h 19m 55s
  • Pochwały: 19
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 160KM CAVD+
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana BCM

Post05 kwie 2014, 22:38

wtyk T52c to jaki ma kolor pamiętacie, albo która to wtyczka ?
Offline
Awatar użytkownika

greg2

Senior Moderator

  • Posty: 599
  • Rejestracja: 04 cze 2013, 15:45
  • Online: 60d 33m 14s
  • Pochwały: 16
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana BCM

Post06 kwie 2014, 00:19

T52A = BLACK
T52C = BROWN

C to bedzie ta blizej kolumny kierownicy.
Offline
Awatar użytkownika

XenosagaII

VIP

  • Posty: 1533
  • Rejestracja: 02 sie 2012, 22:15
  • Lokalizacja: Warszawa
  • Online: 15d 11h 19m 55s
  • Pochwały: 19
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 160KM CAVD+
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana BCM

Post06 kwie 2014, 09:02

T52B = WHITE ?
Offline
Awatar użytkownika

greg2

Senior Moderator

  • Posty: 599
  • Rejestracja: 04 cze 2013, 15:45
  • Online: 60d 33m 14s
  • Pochwały: 16
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana BCM

Post06 kwie 2014, 09:19

tak

Obrazek
Offline
Awatar użytkownika

XenosagaII

VIP

  • Posty: 1533
  • Rejestracja: 02 sie 2012, 22:15
  • Lokalizacja: Warszawa
  • Online: 15d 11h 19m 55s
  • Pochwały: 19
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 160KM CAVD+
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana BCM

Post06 kwie 2014, 18:20

Wielkie dzieki :)
Offline
Awatar użytkownika

mariuszdlu

Stały Bywalec

  • Posty: 350
  • Rejestracja: 11 maja 2013, 14:06
  • Online: 28d 6h 35m 12s

Re: Wymiana BCM

Post17 kwie 2014, 07:39

a jeszcze jedno pytanko...
Panowie patrzyć na końcowe rozszerzenia czy kupować im "młodsze" tym lepsze np: to

http://www.ebay.pl/itm/221242728902?ssP ... 1497.l2649
Offline
Awatar użytkownika

greg2

Senior Moderator

  • Posty: 599
  • Rejestracja: 04 cze 2013, 15:45
  • Online: 60d 33m 14s
  • Pochwały: 16
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana BCM

Post17 kwie 2014, 07:51

Ja mam tego AL i wszystko jest ok, ma nawet opcje ledow do podswietlenia nog, wg mnie czym nowszy tym lepszy :)
Offline
Awatar użytkownika

marmi

Senior Moderator

  • Posty: 2159
  • Rejestracja: 05 lis 2012, 23:35
  • Lokalizacja: Katowice
  • Online: 188d 7h 6m 40s
  • Pochwały: 60
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI CR CBDC
  • Lokalizacja: katowice

Re: Wymiana BCM

Post17 kwie 2014, 08:02

Kupować tego który jest na aukcji jest najnowszy, w sumie równie dobrze może być AE.
VW GOLF VI 2.0TDI CR BLUEMOTION

Obrazek

Twój uśmiech...to już nie wróci
Offline
Awatar użytkownika

mariuszdlu

Stały Bywalec

  • Posty: 350
  • Rejestracja: 11 maja 2013, 14:06
  • Online: 28d 6h 35m 12s

Re: Wymiana BCM

Post17 kwie 2014, 10:20

Part Numbers: 1K0937087R 1K0937087AE 1K0937087AL

to w końcu który !? jedni piszą AL drudzy AE i jeszcze inni "R"


pozdrawiam Mariusz :-)
Offline
Awatar użytkownika

greg2

Senior Moderator

  • Posty: 599
  • Rejestracja: 04 cze 2013, 15:45
  • Online: 60d 33m 14s
  • Pochwały: 16
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana BCM

Post17 kwie 2014, 10:40

Dostaniesz AL, te inne numery sa pewnie dodane tylko po to zeby mozna bylo latwo aukcje odszukac.
Offline
Awatar użytkownika

marmi

Senior Moderator

  • Posty: 2159
  • Rejestracja: 05 lis 2012, 23:35
  • Lokalizacja: Katowice
  • Online: 188d 7h 6m 40s
  • Pochwały: 60
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI CR CBDC
  • Lokalizacja: katowice

Re: Wymiana BCM

Post17 kwie 2014, 10:50

Dokładnie jak pisze greg2 wczęsniej sprzedawali AE a teraz przysyłają AL, w sumie oba obsługują wszystko, a numery na aukcji są po to żeby łatwo ją znaleźć.
VW GOLF VI 2.0TDI CR BLUEMOTION

Obrazek

Twój uśmiech...to już nie wróci
Następna

Wróć do Elektryka i Elektronika

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości