iparts.pl

Dzisiaj jest 18 lis 2017, 16:34


Wymiana bordnetz (BCM)

Moderatorzy: Muti, BRUNO55, greg2, marmi

Regulamin forum Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę

Uwaga
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Awatar użytkownika

mariuszdlu

Stały Bywalec

  • Posty: 350
  • Rejestracja: 11 maja 2013, 14:06
  • Online: 28d 6h 35m 12s

Re: Wymiana BCM

Post17 kwie 2014, 11:03

tak jest !! teraz tylko zgranie kodowania ze starego BCM i wymiana na nowego :-)

o czymś powonieniem wiedzieć zanim zacznę grzebać :-)

pewnie powinienem mieć przy sobie zestaw narzędzie młotek, śrubokręt, marmiego i lutownice !?!?
Offline
Awatar użytkownika

Baster

VIP

  • Posty: 1214
  • Rejestracja: 07 kwie 2013, 14:15
  • Lokalizacja: RIMBO SZWECJA
  • Online: 88d 8h 57m 14s
  • Pochwały: 19
  • Auto: VW Golf 6 +TOUAREG
  • Silnik: 2.0 CBB GTD + 4.2 V8
  • Lokalizacja: SZWECJA

Re: Wymiana BCM

Post17 kwie 2014, 11:07

I dużą ilość melisy na uspokojenie :)
Baster
Offline
Awatar użytkownika

greg2

Senior Moderator

  • Posty: 599
  • Rejestracja: 04 cze 2013, 15:45
  • Online: 60d 33m 14s
  • Pochwały: 16
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana BCM

Post17 kwie 2014, 11:39

Kodowanie to najmniejszy problem jak bedziesz mial spisane stare. Najwiecej zabawy to jest z wyciagnieciem starego modulu bo przeszkadza poduszka na nogi i trzeba sie nagimnastykowac. Zacznij od odczepienia listwy z przekaznikami, bedziesz mial troche wieksze pole manewru BCM-em. Mozesz miec tez troche zabawy z bajtem 18 tym bo fabryczne ustawienie jest maskowane. W watku o montazu xenonow masz linka z opisem wartosci tego bajtu. I nie zepomniaj wylaczyc trybu serwisowego w nowym BCM. Jest to pozycja na rozwijanej liscie w VCDSie.
Offline
Awatar użytkownika

mariuszdlu

Stały Bywalec

  • Posty: 350
  • Rejestracja: 11 maja 2013, 14:06
  • Online: 28d 6h 35m 12s

Re: Wymiana BCM

Post17 kwie 2014, 19:38

greg2 pisze:Kodowanie to najmniejszy problem jak bedziesz mial spisane stare. Najwiecej zabawy to jest z wyciagnieciem starego modulu bo przeszkadza poduszka na nogi i trzeba sie nagimnastykowac. Zacznij od odczepienia listwy z przekaznikami, bedziesz mial troche wieksze pole manewru BCM-em. Mozesz miec tez troche zabawy z bajtem 18 tym bo fabryczne ustawienie jest maskowane. W watku o montazu xenonow masz linka z opisem wartosci tego bajtu. I nie zepomniaj wylaczyc trybu serwisowego w nowym BCM. Jest to pozycja na rozwijanej liscie w VCDSie.


TAK JEST ! :-)

od tego Czecha kupie ma to w Pradze... trochę daleko.. 400 km ode mnie.... więc przesyłka
Offline

vortex90

Aktywny

  • Posty: 136
  • Rejestracja: 03 cze 2014, 20:28
  • Online: 5d 23h
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.6 tdi 105
  • Lokalizacja: dol

Re: Wymiana BCM

Post05 lip 2014, 10:30

Witam, mam wersje golfa z dachem panoramicznym, a za jakiś czas chciałbym dołożyć xenony z ledami, czy ten modół bez problemu obsłuży panorame z xenonami ? końcówka 87AL
Ostatnio zmieniony 28 sty 2016, 08:25 przez vortex90, łącznie zmieniany 1 raz
Offline

piwo76

Nieśmiały

  • Posty: 24
  • Rejestracja: 12 sie 2014, 15:01
  • Online: 22h 8m 9s
  • Pochwały: 2
  • Auto: VW Golf VI Highline
  • Silnik: CAYC 1.6 TDI
  • Lokalizacja: dolnys

bordnetz

Post14 sie 2014, 19:59

Witam mam pytanie który bordnetz lepszy 5K0919475E czy 5K0919475C a możę one takie same
Tak samo moduł Gateway 1K0907530AD czy 7N0907530M.Posiadam dwa rodzaje i nie wiem który założyć,a planuje dołożyć w aucie halogeny i mulifunkcje i może czujnik deszczu .
1K0953549CQ -moduł kiery
taśma 1K0659653C
Offline
Awatar użytkownika

rafaello20

Junior Moderator

  • Posty: 397
  • Rejestracja: 17 maja 2013, 14:16
  • Lokalizacja: Zawady/SKL
  • Online: 180d 21h 57m 13s
  • Pochwały: 2
  • Auto: VW Golf VI
  • Silnik: 2.0 TDI 110 KM
  • Lokalizacja: SKL

Re: bordnetz

Post14 sie 2014, 20:06

CQ nie obsłuży Ci multi i tempomatu
Offline
Awatar użytkownika

ghost_rider

Gadatliwy

  • Posty: 255
  • Rejestracja: 13 lip 2014, 17:53
  • Online: 8d 12h 17m 4s
  • Pochwały: 6
  • Auto: VW Golf MK6
  • Silnik: 2.0TDI 110KM
  • Lokalizacja: UK

Re: bordnetz

Post14 sie 2014, 20:56

Bramka 7N.. będzie lapsza
Offline

piwo76

Nieśmiały

  • Posty: 24
  • Rejestracja: 12 sie 2014, 15:01
  • Online: 22h 8m 9s
  • Pochwały: 2
  • Auto: VW Golf VI Highline
  • Silnik: CAYC 1.6 TDI
  • Lokalizacja: dolnys

Re: Wymiana bordnetz (BCM)

Post17 sie 2014, 12:58

Pomyliłem numery numer bordnetz to 1K0 937 086 M lub 1K0 937 048 B który bedzie lepszy
Offline
Awatar użytkownika

maartinj

Stały Bywalec

  • Posty: 340
  • Rejestracja: 06 kwie 2013, 10:42
  • Online: 6d 3h 40m 46s
  • Pochwały: 15
  • Auto: VW
  • Silnik: 2.0 TDI CFGC
  • Lokalizacja: PL

Re: Wymiana bordnetz (BCM)

Post17 sie 2014, 14:49

piwo76 pisze:...... 1K0 937 048 B..

Nie ma takiego
Offline

piwo76

Nieśmiały

  • Posty: 24
  • Rejestracja: 12 sie 2014, 15:01
  • Online: 22h 8m 9s
  • Pochwały: 2
  • Auto: VW Golf VI Highline
  • Silnik: CAYC 1.6 TDI
  • Lokalizacja: dolnys

Re: Wymiana bordnetz (BCM)

Post17 sie 2014, 19:37

Chyba ci się coś pomyliło kolego
Adres 09: Centr.zesp.elektr. (J519) Plik etykiet: AKP\1K0-937-08x-09.clb
Oznaczenie elementu SW: 1K0 937 084 B HW: 1K0 937 084 B
Komponent: BCM PQ35 B 103 0573
Weryfikacja: 00103 AF
Kodowanie: 40180A3A98251AC040000080500000E443010088724D8560648000200000
Kod serwisu: WSC 00011 888 77253
VCID: 2D510E7174BB7276001-8078
Offline

TaxiDriver

Aktywny

  • Posty: 166
  • Rejestracja: 13 paź 2012, 03:17
  • Online: 7d 1h 30m 29s
  • Pochwały: 2
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: 1.6 BSE
  • Lokalizacja: Londyn

Re: Wymiana bordnetz (BCM)

Post18 sie 2014, 17:20

Dears,

szybkie pytanie;

czy Bordnetz 1KO937084 B obsluzy halogeny..?
Offline

piwo76

Nieśmiały

  • Posty: 24
  • Rejestracja: 12 sie 2014, 15:01
  • Online: 22h 8m 9s
  • Pochwały: 2
  • Auto: VW Golf VI Highline
  • Silnik: CAYC 1.6 TDI
  • Lokalizacja: dolnys

Re: Wymiana bordnetz (BCM)

Post18 sie 2014, 21:42

halogeny to chyba każdy obsługuje-tylko trzeba zakodować
Offline
Awatar użytkownika

ghost_rider

Gadatliwy

  • Posty: 255
  • Rejestracja: 13 lip 2014, 17:53
  • Online: 8d 12h 17m 4s
  • Pochwały: 6
  • Auto: VW Golf MK6
  • Silnik: 2.0TDI 110KM
  • Lokalizacja: UK

Re: Wymiana bordnetz (BCM)

Post18 sie 2014, 21:57

Nie nie kazdy
Offline

piwo76

Nieśmiały

  • Posty: 24
  • Rejestracja: 12 sie 2014, 15:01
  • Online: 22h 8m 9s
  • Pochwały: 2
  • Auto: VW Golf VI Highline
  • Silnik: CAYC 1.6 TDI
  • Lokalizacja: dolnys

Re: Wymiana bordnetz (BCM)

Post18 sie 2014, 22:02

no to jutro sprawdze bo wlasnie mam taki na stanie
Offline

seba

Gadatliwy

  • Posty: 282
  • Rejestracja: 20 kwie 2012, 11:49
  • Online: 32d 1h 19m 52s
  • Pochwały: 12
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: TSI 122
  • Lokalizacja: Wielkopolskie

Re: Wymiana bordnetz (BCM)

Post18 sie 2014, 22:17

viewtopic.php?t=564#p7293
Minuta szukania...
Offline

piwo76

Nieśmiały

  • Posty: 24
  • Rejestracja: 12 sie 2014, 15:01
  • Online: 22h 8m 9s
  • Pochwały: 2
  • Auto: VW Golf VI Highline
  • Silnik: CAYC 1.6 TDI
  • Lokalizacja: dolnys

Re: Wymiana bordnetz (BCM)

Post18 sie 2014, 22:50

ok seba dzęki
Offline

TaxiDriver

Aktywny

  • Posty: 166
  • Rejestracja: 13 paź 2012, 03:17
  • Online: 7d 1h 30m 29s
  • Pochwały: 2
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: 1.6 BSE
  • Lokalizacja: Londyn

Re: Wymiana bordnetz (BCM)

Post28 sie 2014, 22:38

Dear All,

czy Bordnetz (..) 086 A obsluzy mi lampy tylne led Depo..?
Offline
Awatar użytkownika

marmi

Senior Moderator

  • Posty: 2159
  • Rejestracja: 05 lis 2012, 23:35
  • Lokalizacja: Katowice
  • Online: 188d 7h 6m 40s
  • Pochwały: 60
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI CR CBDC
  • Lokalizacja: katowice

Re: Wymiana bordnetz (BCM)

Post28 sie 2014, 23:25

TaxiDriver pisze:Dear All,

czy Bordnetz (..) 086 A obsluzy mi lampy tylne led Depo..?
rozumiem że chcesz wsadzić lampy bez oporników?? trzeba wsadzić i sprawdzić bo liczy się data oprogramowania w bcm, a jak wsadzasz zestaw z opornikami to nie ma żadnego znaczenia jaki jest bcm.


Autor postu otrzymał pochwałę
VW GOLF VI 2.0TDI CR BLUEMOTION

Obrazek

Twój uśmiech...to już nie wróci
Offline

TaxiDriver

Aktywny

  • Posty: 166
  • Rejestracja: 13 paź 2012, 03:17
  • Online: 7d 1h 30m 29s
  • Pochwały: 2
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: 1.6 BSE
  • Lokalizacja: Londyn

Re: Wymiana bordnetz (BCM)

Post28 sie 2014, 23:55

Komplet ma oporniki. Dzieki uprzejme marmi! :)
Offline

Enriquez

Gadatliwy

  • Posty: 241
  • Rejestracja: 22 mar 2013, 11:08
  • Online: 11d 21h 5m 7s
  • Pochwały: 4
  • Auto: Superb III
  • Silnik: CHHB 2.0 TSI 220KM
  • Lokalizacja: Lodz

Re: Wymiana bordnetz (BCM)

Post29 sie 2014, 06:35

Tylne lampy LED da się zakodować VASem w każdym jednym BCM bez oporników. Ot taka nowość :)
More info here: http://skodapilot.wordpress.com/2014/03 ... ag-helper/
Offline

roziok

Sympatyk

  • Posty: 52
  • Rejestracja: 24 lis 2014, 22:11
  • Online: 1d 10h 43m 49s
  • Pochwały: 1
  • Auto: vw golf 6
  • Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Wymiana bordnetz (BCM)

Post30 lis 2014, 19:14

Witam podpowie ktoś na jaki bordnetz mogę wymieni ???? oryginalne w golfie 6 2010 r. 1,6.tdi mam o numerze 1K0937086D ale jakimś cudem wilgoć zrobiła swoje i padło wszystko nawet nie mam skąd wziąć długie kodowanie :roll: na pewno założę coś z używki tylko czy mogę zamontować 5K0937087D,G, czy lepiej któryś z tych
1K0937086AA
1K0937086AB
1K0937087A
1K0937087P
Jeśli toś może pomóc z tym długim kodowaniem to mam golfa 1.6 tdi 2010 r.4 drzwi tylko przód el.szyby parktroniki przód i tył oryginalny hak,tempomat, halogeny, radio RCD 310 ,i jakieś złącze w schowku pod źródło dźwięku
to chyba tyle
Offline
Awatar użytkownika

Bartus

Aktywny

  • Posty: 115
  • Rejestracja: 29 paź 2014, 16:31
  • Online: 6d 20h 31m 39s
  • Auto: VW Golf 6 GTI
  • Silnik: 2.0 TSI 211KM
  • Lokalizacja: Tuchow

Re: Wymiana bordnetz (BCM)

Post10 gru 2014, 01:06

Mam BCM-a 1K0 937 087 D czy coś zyskam po wymianie na 1K0937087AL?

Już wiem ze to naj naj BCM :)
Offline

Enriquez

Gadatliwy

  • Posty: 241
  • Rejestracja: 22 mar 2013, 11:08
  • Online: 11d 21h 5m 7s
  • Pochwały: 4
  • Auto: Superb III
  • Silnik: CHHB 2.0 TSI 220KM
  • Lokalizacja: Lodz

Re: Wymiana bordnetz (BCM)

Post11 gru 2014, 14:51

naj naj, to na razie jest AN a nie AL
w sumie zyskasz niewiele - lampki rejestracji będziesz mógł włożyć bez oporników i to chyba tyle różnic
aha, AN/AL obsługuje również tylne drzwi bez elektrycznych szyb.
Offline
Awatar użytkownika

Bartus

Aktywny

  • Posty: 115
  • Rejestracja: 29 paź 2014, 16:31
  • Online: 6d 20h 31m 39s
  • Auto: VW Golf 6 GTI
  • Silnik: 2.0 TSI 211KM
  • Lokalizacja: Tuchow

Re: Wymiana bordnetz (BCM)

Post11 gru 2014, 15:11

Enriquez pisze:naj naj, to na razie jest AN a nie AL
w sumie zyskasz niewiele - lampki rejestracji będziesz mógł włożyć bez oporników i to chyba tyle różnic
aha, AN/AL obsługuje również tylne drzwi bez elektrycznych szyb.

No ale 1K0937087AL ma wszystko... ?
PoprzedniaNastępna

Wróć do Elektryka i Elektronika

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości