iparts.pl

Dzisiaj jest 18 lis 2017, 16:35


Bordnetz (BCM) - Komputer naszego Golfa

Moderatorzy: Muti, BRUNO55, greg2, marmi

Regulamin forum Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę

Uwaga
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

1 6 D

VIP

  • Posty: 480
  • Rejestracja: 25 lis 2012, 14:31
  • Lokalizacja: Szczecin
  • Online: 29d 15h 55m
  • Pochwały: 29
  • Auto: Scirocco+Golf
  • Silnik: SB+CBDB
  • Lokalizacja: Szczecin

Re: Bordnetz (CECM) - Komputer naszego Golfa

Post20 kwie 2013, 12:03

A na zaciągniętym ręcznym zapłon włączałeś? podrzuciłbyś kodowanie?
Offline
Awatar użytkownika

kamill

Senior Moderator

  • Posty: 2467
  • Rejestracja: 11 kwie 2012, 12:26
  • Online: 100d 14h 50m 18s
  • Pochwały: 27
  • Auto: MK6
  • Silnik: TDI
  • Lokalizacja: Warszawa Elblag

Re: Bordnetz (CECM) - Komputer naszego Golfa

Post20 kwie 2013, 13:23

Andrev, jesli zmieniales na ORI lampy, to musiales zmienic rowniez kodowanie bity 18. Czyli mozesz miec tak jak ja u siebie, po zmianie tych kodow zgasly mi dzienne. Zmienilem kody i dziala dobrze :) Bylo sporo na ten temat juz na forum
Obrazek
Offline

andrev

Nowicjusz

  • Posty: 6
  • Rejestracja: 19 kwie 2013, 13:41
  • Online: 0s
  • Auto: vw 6 gti 2012
  • Silnik: 2.0 tfsi
  • Lokalizacja: podlaskie

Re: Bordnetz (CECM) - Komputer naszego Golfa

Post20 kwie 2013, 14:00

1 6 D pisze:A na zaciągniętym ręcznym zapłon włączałeś? podrzuciłbyś kodowanie?

Sprobuje, kodowane? jestem troche zielony wiec musisz mi to na polski przetłumaczyc
Offline

andrev

Nowicjusz

  • Posty: 6
  • Rejestracja: 19 kwie 2013, 13:41
  • Online: 0s
  • Auto: vw 6 gti 2012
  • Silnik: 2.0 tfsi
  • Lokalizacja: podlaskie

Re: Bordnetz (CECM) - Komputer naszego Golfa

Post20 kwie 2013, 14:03

kamill1991 pisze:Andrev, jesli zmieniales na ORI lampy, to musiales zmienic rowniez kodowanie bity 18. Czyli mozesz miec tak jak ja u siebie, po zmianie tych kodow zgasly mi dzienne. Zmienilem kody i dziala dobrze :) Bylo sporo na ten temat juz na forum

Dzięki odezwe się jak sie uda :)
Offline

andrev

Nowicjusz

  • Posty: 6
  • Rejestracja: 19 kwie 2013, 13:41
  • Online: 0s
  • Auto: vw 6 gti 2012
  • Silnik: 2.0 tfsi
  • Lokalizacja: podlaskie

Re: Bordnetz (CECM) - Komputer naszego Golfa

Post23 kwie 2013, 14:45

udało się, dzięki :)
Offline
Awatar użytkownika

marmi

Senior Moderator

  • Posty: 2159
  • Rejestracja: 05 lis 2012, 23:35
  • Lokalizacja: Katowice
  • Online: 188d 7h 6m 40s
  • Pochwały: 60
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI CR CBDC
  • Lokalizacja: katowice

Re: Bordnetz (CECM) - Komputer naszego Golfa

Post09 lip 2013, 21:06

Nie umiem znaleźć i nie wiem czy było ale czy ktoś może dokładnie napisać jak i co kodować i jak wymienić cecm??

chodzi dokładnie o sprawy z vcds, bo właśnie zabieram się za kupno nowego kompa z końcówką AE i nie wiem które kodowania skopiować i jak wprowadzić do nowego...
VW GOLF VI 2.0TDI CR BLUEMOTION

Obrazek

Twój uśmiech...to już nie wróci
Offline

rockmachine

Sympatyk

  • Posty: 99
  • Rejestracja: 15 lip 2012, 00:20
  • Online: 1d 4h 32m 1s
  • Auto: VW golf VI
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Lokalizacja: dolnoslaskie

Re: Bordnetz (CECM) - Komputer naszego Golfa

Post18 lip 2013, 01:09

1K0 937 087 J soft 615 seryjnie biksenon przod, ledy tył, przednie lampy wymienione na biksenon z ledami tez działaja jestem ciekaw czy ori ledy oswietlajace tablice rejestracyjna nie beda powodowac błedów bez rezystorów ? ma ktos tajemną wiedze w tym temacie ?
Offline
Awatar użytkownika

maartinj

Stały Bywalec

  • Posty: 340
  • Rejestracja: 06 kwie 2013, 10:42
  • Online: 6d 3h 40m 46s
  • Pochwały: 15
  • Auto: VW
  • Silnik: 2.0 TDI CFGC
  • Lokalizacja: PL

Re: Bordnetz (CECM) - Komputer naszego Golfa

Post18 lip 2013, 12:01

rockmachine pisze:........jestem ciekaw czy ori ledy oswietlajace tablice rejestracyjna nie beda powodowac błedów bez rezystorów ? ma ktos tajemną wiedze w tym temacie ?


Przeciez w kodowaniu BCM-a jest LED for Licence plate installed
Offline

rockmachine

Sympatyk

  • Posty: 99
  • Rejestracja: 15 lip 2012, 00:20
  • Online: 1d 4h 32m 1s
  • Auto: VW golf VI
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Lokalizacja: dolnoslaskie

Re: Bordnetz (CECM) - Komputer naszego Golfa

Post19 lip 2013, 23:16

w którym bajcie się to powinno ustawiać ? Każdym vcdsem sie da?
Offline

1 6 D

VIP

  • Posty: 480
  • Rejestracja: 25 lis 2012, 14:31
  • Lokalizacja: Szczecin
  • Online: 29d 15h 55m
  • Pochwały: 29
  • Auto: Scirocco+Golf
  • Silnik: SB+CBDB
  • Lokalizacja: Szczecin

Re: Bordnetz (CECM) - Komputer naszego Golfa

Post20 lip 2013, 16:14

Aby opisy bajtów były takie jak w nowym VCDS trzeba by podmienić plik dla bordnetza, jak coś mogę dać link do rzeźbionego który ma opisy identyczne jak w najnowszym VCDS 11.11.6.
Offline

Enriquez

Gadatliwy

  • Posty: 241
  • Rejestracja: 22 mar 2013, 11:08
  • Online: 11d 21h 5m 7s
  • Pochwały: 4
  • Auto: Superb III
  • Silnik: CHHB 2.0 TSI 220KM
  • Lokalizacja: Lodz

Re: Bordnetz (CECM) - Komputer naszego Golfa

Post20 lip 2013, 17:04

1 6 D, daj mi swojego e-maila to Ci podeślę screeny z VCDS 12 BCM z końcówką P - są pewne różnice z Twoim plikiem.
No chyba, że chcecie to wrzucę tutaj...


Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Autor postu otrzymał pochwałę
Offline

1 6 D

VIP

  • Posty: 480
  • Rejestracja: 25 lis 2012, 14:31
  • Lokalizacja: Szczecin
  • Online: 29d 15h 55m
  • Pochwały: 29
  • Auto: Scirocco+Golf
  • Silnik: SB+CBDB
  • Lokalizacja: Szczecin

Re: Bordnetz (CECM) - Komputer naszego Golfa

Post21 lip 2013, 18:29

Najnowszy plik do tych bordów jest na te chwilę z 18 stycznia 2013 jak sprawdzałem w ściągniętych plikach. Więc w długim kodowaniu mam to samo w lbl-ku, nie wiem jak jest w kanałach adaptacji w pliku z 18 stycznia.
Offline

rockmachine

Sympatyk

  • Posty: 99
  • Rejestracja: 15 lip 2012, 00:20
  • Online: 1d 4h 32m 1s
  • Auto: VW golf VI
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Lokalizacja: dolnoslaskie

Re: Bordnetz (CECM) - Komputer naszego Golfa

Post24 lip 2013, 23:22

a czy w byte 23 bit 6 zostanie odznaczony nie bedzie powodowalo wyswietlaniu bledu spalonej zarówki przy oswietleniu led tablicy rejestracyjnej ?
Offline

Jankesik28

Nieśmiały

  • Posty: 28
  • Rejestracja: 24 cze 2014, 07:55
  • Online: 1d 7h 11m 5s
  • Pochwały: 1
  • Auto: 6 variant comfortlin
  • Silnik: 1.6 bse
  • Lokalizacja: Torun

Re: Bordnetz (BCM) - Komputer naszego Golfa

Post01 lip 2014, 21:38

koledzy mam pytanie, przeglądam forum ale nie widzę takiego bcm jak ja :
5ko 937 087h i dalej component BCM PQ35H 011 0035.
Co to potrafi? Mam ksenonu ale bez led obsłuży mi z ledami ?
pozdrawiam
Offline
Awatar użytkownika

Arek_VI

VIP

  • Posty: 1273
  • Rejestracja: 26 cze 2012, 19:54
  • Online: 10d 38m 55s
  • Pochwały: 49
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: TSI 122
  • Lokalizacja: Wroclaw

Re: Bordnetz (BCM) - Komputer naszego Golfa

Post02 lip 2014, 00:22

Ten BCM obsłuży xenony ale bez LED z przodu i z tyłu.
Offline

vortex90

Aktywny

  • Posty: 136
  • Rejestracja: 03 cze 2014, 20:28
  • Online: 5d 23h
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.6 tdi 105
  • Lokalizacja: dol

Re: Bordnetz (BCM) - Komputer naszego Golfa

Post13 lip 2014, 23:02

Witam czy wymiana bcm na 5ko 937 087h na 87al obsłuży dach panoramiczny ? zależy mi na obsłudze xenonów z ledami i oczywiście dachu
Ostatnio zmieniony 28 sty 2016, 08:23 przez vortex90, łącznie zmieniany 1 raz
Offline
Awatar użytkownika

ghost_rider

Gadatliwy

  • Posty: 255
  • Rejestracja: 13 lip 2014, 17:53
  • Online: 8d 12h 17m 4s
  • Pochwały: 6
  • Auto: VW Golf MK6
  • Silnik: 2.0TDI 110KM
  • Lokalizacja: UK

Re: Bordnetz (BCM) - Komputer naszego Golfa

Post17 lip 2014, 22:17

Witam. Planuje wymienic sobie borda za jakis czas. Ktory najlepiej kupic? Ktos tu powyzej pisal o 1K0937087R ze obsluzy ledy i ksenony, ktore mam w planach na pozniej. Nie za bardzo moge znalez ten z literka R. Czy 1K0937087AL tez podejdzie? Czy on moze czegos nie obsluguje?
Pozdro
Offline
Awatar użytkownika

marmi

Senior Moderator

  • Posty: 2159
  • Rejestracja: 05 lis 2012, 23:35
  • Lokalizacja: Katowice
  • Online: 188d 7h 6m 40s
  • Pochwały: 60
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI CR CBDC
  • Lokalizacja: katowice

Re: Bordnetz (BCM) - Komputer naszego Golfa

Post17 lip 2014, 22:29

R jest już starszym bordem AL jest dużo nowszy i obsługuje wszystko.
VW GOLF VI 2.0TDI CR BLUEMOTION

Obrazek

Twój uśmiech...to już nie wróci
Offline

vortex90

Aktywny

  • Posty: 136
  • Rejestracja: 03 cze 2014, 20:28
  • Online: 5d 23h
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.6 tdi 105
  • Lokalizacja: dol

Re: Bordnetz (BCM) - Komputer naszego Golfa

Post17 lip 2014, 22:39

Końcówka AN jest najnowszy i prawdopodobnie także wszysyko ma
Ostatnio zmieniony 28 sty 2016, 08:20 przez vortex90, łącznie zmieniany 1 raz
Offline
Awatar użytkownika

marmi

Senior Moderator

  • Posty: 2159
  • Rejestracja: 05 lis 2012, 23:35
  • Lokalizacja: Katowice
  • Online: 188d 7h 6m 40s
  • Pochwały: 60
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI CR CBDC
  • Lokalizacja: katowice

Re: Bordnetz (BCM) - Komputer naszego Golfa

Post17 lip 2014, 22:47

vortex90 pisze:Końcówka AN jest najnowszy i prawdopodobnie także wszysyko ma
Dokładnie tak jak piszesz, z tym że AL tez ma wszystko, w sumie jest to obojętne co się włoży, może być ten i ten za pół roku znowu będzie nowszy i tak ciągle....

W naszym starym golfie nie ma znaczenia czy będzie AE, AL czy AN każdy z nich obsługuje już wszystko co można w mk6.
VW GOLF VI 2.0TDI CR BLUEMOTION

Obrazek

Twój uśmiech...to już nie wróci
Offline
Awatar użytkownika

ghost_rider

Gadatliwy

  • Posty: 255
  • Rejestracja: 13 lip 2014, 17:53
  • Online: 8d 12h 17m 4s
  • Pochwały: 6
  • Auto: VW Golf MK6
  • Silnik: 2.0TDI 110KM
  • Lokalizacja: UK

Re: Bordnetz (BCM) - Komputer naszego Golfa

Post18 lip 2014, 03:41

No to spoko. Te R znalazlem ale cena prawie dwa razy taka jak za nowe AL wiec bez sensu przeplacac
Offline

vortex90

Aktywny

  • Posty: 136
  • Rejestracja: 03 cze 2014, 20:28
  • Online: 5d 23h
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.6 tdi 105
  • Lokalizacja: dol

Re: Bordnetz (BCM) - Komputer naszego Golfa

Post18 lip 2014, 07:52

Dokładnie, ważne aby był 87 a końcówka jaką chcesz z dwoma literkami AE,AL,AN itp
Ostatnio zmieniony 28 sty 2016, 08:20 przez vortex90, łącznie zmieniany 1 raz
Offline

dublin

Nowicjusz

  • Posty: 3
  • Rejestracja: 03 kwie 2015, 14:48
  • Online: 2h 42m 18s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Re: Bordnetz (BCM) - Komputer naszego Golfa

Post17 kwie 2015, 14:27

Mam pewien problem. Mianowicie padł mi moduł komfortu w golfie 6 : 1K0 937 086 J . Problem jest w tym, że nie mogę za bardzo znaleźć identycznego modułu. Moje pytanie brzmi czy mogę zastąpić go jakimś innym modułem? Jaki będzie pasował, żebym nie stracił jakiś opcji i dało się go zaprogramować? Dodam że nie zależy mi na jakiś dodatkowych udogodnieniach.
Offline

dublin

Nowicjusz

  • Posty: 3
  • Rejestracja: 03 kwie 2015, 14:48
  • Online: 2h 42m 18s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Re: Bordnetz (BCM) - Komputer naszego Golfa

Post18 cze 2015, 11:32

Mam inne pytanie w takim razie, zamówili mi już jakiś moduł wiem tylko tyle ze z grudnia 2014r. do golfa 7 ( ja mam golfa 6 z 2011r. ). Wszystko pięknie działa oprócz jednej rzeczy..nie zamykają się drzwi z kluczyka i z tego przycisku na drzwiach ( jak z komputera wymuszał zamknięcie to się zamykał). Moje pytanie brzmi czy to możliwe ze w golfie 7 jest jakoś inaczej rozwiązana kwestia centralnego zamka ? Bo taka jest wstępna ich diagnoza i chcą odsyłać moduł. Nie wiem co robić, proszę o szybką pomoc !:)
Offline
Awatar użytkownika

Baster

VIP

  • Posty: 1214
  • Rejestracja: 07 kwie 2013, 14:15
  • Lokalizacja: RIMBO SZWECJA
  • Online: 88d 8h 57m 14s
  • Pochwały: 19
  • Auto: VW Golf 6 +TOUAREG
  • Silnik: 2.0 CBB GTD + 4.2 V8
  • Lokalizacja: SZWECJA

Re: Bordnetz (BCM) - Komputer naszego Golfa

Post18 cze 2015, 15:59

dublin pisze:Mam inne pytanie w takim razie, zamówili mi już jakiś moduł wiem tylko tyle ze z grudnia 2014r. do golfa 7 ( ja mam golfa 6 z 2011r. ). Wszystko pięknie działa oprócz jednej rzeczy..nie zamykają się drzwi z kluczyka i z tego przycisku na drzwiach ( jak z komputera wymuszał zamknięcie to się zamykał). Moje pytanie brzmi czy to możliwe ze w golfie 7 jest jakoś inaczej rozwiązana kwestia centralnego zamka ? Bo taka jest wstępna ich diagnoza i chcą odsyłać moduł. Nie wiem co robić, proszę o szybką pomoc !:)



Kolego a przyuczyłeś piloty z kluczyków do nowego BCMa ??
Jak nie to poszukaj tematu na forum oo tym i powodzenia.
Baster
PoprzedniaNastępna

Wróć do Elektryka i Elektronika

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości