iparts.pl

Dzisiaj jest 18 lis 2017, 16:32


Bordnetz (BCM) - Komputer naszego Golfa

Moderatorzy: Muti, BRUNO55, greg2, marmi

Regulamin forum Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę

Uwaga
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Awatar użytkownika

zioolko

Stały Bywalec

  • Posty: 301
  • Rejestracja: 29 wrz 2012, 14:54
  • Online: 1d 13h 53m 39s
  • Pochwały: 16
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM
  • Lokalizacja: Festung Breslau

Re: Bordnetz (CECM) - Komputer naszego Golfa

Post01 paź 2012, 21:12

jmf pisze:
Arek_VI pisze:Bordnetz zawsze można wymienić na nowszy (w przypadku Golfa VI nie było zmian konstrukcyjnych).

Najnowszy to 1K0 937 087 AJ (montowany od 22.05.2012 r.).
Poprzednie to np. 1K0 937 087T, 1K0937087R - ten polecam bo ma obsługę wszystkiego - łącznie z lampkami LED tylnej tablicy.


Ja mam samochód z 28.05-03.06 2012 i mam:

Address 09: Cent. Elect. (J519)
Part No SW: 1K0 937 086 R HW: 1K0 937 086 R

Czyli tak jakby sprawa z wersjami wygląda na bardziej skomplikowaną. ;)


"wysokość" softu i wersji bordnetza nie jest wprost proporcjonalna do rocznika auta.
Masz bordnetza w wersji midline (który "zatrzymał" się w rozwoju na którejś tam wersji). Bordnetz z końcówką 86 to model, który nie nadaje się pod ksenony (brak pinów 48,49). Najnowsze z końcówką 87 im nowsze tym wyższą literkę mają, ew. dwuczłonowy zlepek liter.
Ja mając golfa w wersji highline miałem bordnetz 86H w a

jest - nasze-auta/golf-6-1-4-tsi-caxa-2010-12-t262.html
były: Audi V8 D11 4.2 280 HP, Audi A4 B6 2.5 TDI QUATTRO 180 HP, Audi B4 1.9 TDI 90 HP, Audi B4 2.3 NG 130 HP, Ford Escort 1.6 mk5 90 HP, Ford Sierra 1.8 mk2 80 HP
Offline
Awatar użytkownika

jmf

VIP

  • Posty: 431
  • Rejestracja: 25 cze 2012, 17:58
  • Online: 9d 9h 13m 15s
  • Pochwały: 9
  • Auto: VW Golf 6 Highline
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM DSG
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Bordnetz (CECM) - Komputer naszego Golfa

Post01 paź 2012, 21:22

zioolko pisze:Bordnetz z końcówką 86 to model, który nie nadaje się pod ksenony (brak pinów 48,49).


No jak, skoro auto ma bi-xenony oraz pełen zestaw LED-ów przód/tył/tablica tył?
Offline
Awatar użytkownika

zioolko

Stały Bywalec

  • Posty: 301
  • Rejestracja: 29 wrz 2012, 14:54
  • Online: 1d 13h 53m 39s
  • Pochwały: 16
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM
  • Lokalizacja: Festung Breslau

Re: Bordnetz (CECM) - Komputer naszego Golfa

Post01 paź 2012, 21:39

Numer bordnetz podałeś z vcds-a czy elsy/etki?
Mi elsa czy też etos (juz nie pamietam) pod numerze vin podał zupełnie inny numer sterownika niż mam.
Druga sprawa, że na moim starym sterowniku, który nie ma pinów 48,49 ledy na próbę zadziałały bez zarzutu (biexnon oczywiście już nie)

jest - nasze-auta/golf-6-1-4-tsi-caxa-2010-12-t262.html
były: Audi V8 D11 4.2 280 HP, Audi A4 B6 2.5 TDI QUATTRO 180 HP, Audi B4 1.9 TDI 90 HP, Audi B4 2.3 NG 130 HP, Ford Escort 1.6 mk5 90 HP, Ford Sierra 1.8 mk2 80 HP
Offline
Awatar użytkownika

jmf

VIP

  • Posty: 431
  • Rejestracja: 25 cze 2012, 17:58
  • Online: 9d 9h 13m 15s
  • Pochwały: 9
  • Auto: VW Golf 6 Highline
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM DSG
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Bordnetz (CECM) - Komputer naszego Golfa

Post01 paź 2012, 21:52

zioolko pisze:Numer bordnetz podałeś z vcds-a czy elsy/etki?


VCDS 11.11.3, a więc chyba w miarę nowy.

zioolko pisze:Druga sprawa, że na moim starym sterowniku, który nie ma pinów 48,49 ledy na próbę zadziałały bez zarzutu (biexnon oczywiście już nie)


Samochód poza RNS-em ma oryginalne, fabryczne wyposażenie (a więc również fabrycznie zainstalowane bi-xenony), stąd moje spostrzeżenie o skomplikowaniu Bordnetzowej materii. ;)
Offline
Awatar użytkownika

zioolko

Stały Bywalec

  • Posty: 301
  • Rejestracja: 29 wrz 2012, 14:54
  • Online: 1d 13h 53m 39s
  • Pochwały: 16
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM
  • Lokalizacja: Festung Breslau

Re: Bordnetz (CECM) - Komputer naszego Golfa

Post01 paź 2012, 22:02

no to zagwożdżka

jest - nasze-auta/golf-6-1-4-tsi-caxa-2010-12-t262.html
były: Audi V8 D11 4.2 280 HP, Audi A4 B6 2.5 TDI QUATTRO 180 HP, Audi B4 1.9 TDI 90 HP, Audi B4 2.3 NG 130 HP, Ford Escort 1.6 mk5 90 HP, Ford Sierra 1.8 mk2 80 HP
Offline

sslawek77

Nieśmiały

  • Posty: 44
  • Rejestracja: 22 gru 2012, 09:48
  • Online: 5d 21m 26s
  • Pochwały: 1
  • Auto: oooo
  • Silnik: TFSI
  • Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Bordnetz (CECM) - Komputer naszego Golfa

Post10 sty 2013, 20:31

czy na takim bordnetz-ie da się włączyć xenon ?? 1K0 937 087 G
Offline
Awatar użytkownika

Arek_VI

VIP

  • Posty: 1273
  • Rejestracja: 26 cze 2012, 19:54
  • Online: 10d 38m 55s
  • Pochwały: 49
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: TSI 122
  • Lokalizacja: Wroclaw

Re: Bordnetz (CECM) - Komputer naszego Golfa

Post10 sty 2013, 21:32

To moduł z Seata. Dość stary. Nie da się.
Offline

sslawek77

Nieśmiały

  • Posty: 44
  • Rejestracja: 22 gru 2012, 09:48
  • Online: 5d 21m 26s
  • Pochwały: 1
  • Auto: oooo
  • Silnik: TFSI
  • Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Bordnetz (CECM) - Komputer naszego Golfa

Post11 sty 2013, 09:49

Obrazek

w takim razie ta funkcja z bajtu 14 bit 3 za co odpowiada ?

BIT 3 reflektory bi-ksenonowe (z migawką) zainstalowane
Offline

1 6 D

VIP

  • Posty: 480
  • Rejestracja: 25 lis 2012, 14:31
  • Lokalizacja: Szczecin
  • Online: 29d 15h 55m
  • Pochwały: 29
  • Auto: Scirocco+Golf
  • Silnik: SB+CBDB
  • Lokalizacja: Szczecin

Re: Bordnetz (CECM) - Komputer naszego Golfa

Post11 sty 2013, 13:43

Shutter to wychodzi że jest doświetlanie zakrętów z dodatkowej żarówki w lampie.
Offline

Alan6R

Nieśmiały

  • Posty: 32
  • Rejestracja: 20 gru 2012, 23:42
  • Online: 20h 12m 56s
  • Auto: VW GOLF 6 GTD
  • Silnik: 2.0 TDI 170 KM DSG
  • Lokalizacja: Kobyla Gora

Re: Bordnetz (CECM) - Komputer naszego Golfa

Post11 sty 2013, 18:48

Shutter to przesłona/migawka. Ja mam to samo, softowo mogę zaznaczyć Bit 3, ale nie mam pinów 48 i 49, więc hardwarowo CECM się nie nadaje.
Offline
Awatar użytkownika

kamill

Senior Moderator

  • Posty: 2467
  • Rejestracja: 11 kwie 2012, 12:26
  • Online: 100d 14h 50m 18s
  • Pochwały: 27
  • Auto: MK6
  • Silnik: TDI
  • Lokalizacja: Warszawa Elblag

Re: Bordnetz (CECM) - Komputer naszego Golfa

Post11 sty 2013, 23:18

czyli ze xenon dziala jako mijania i przeslona/migawka jako dlugie, ja to tak rozumiem.
Obrazek
Offline
Awatar użytkownika

Arek_VI

VIP

  • Posty: 1273
  • Rejestracja: 26 cze 2012, 19:54
  • Online: 10d 38m 55s
  • Pochwały: 49
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: TSI 122
  • Lokalizacja: Wroclaw

Re: Bordnetz (CECM) - Komputer naszego Golfa

Post11 sty 2013, 23:49

Tak działa bixenon.
"Zwykły" xenon ma dodatkowo żarówkę H7 jako długie.
Offline

rockmachine

Sympatyk

  • Posty: 99
  • Rejestracja: 15 lip 2012, 00:20
  • Online: 1d 4h 32m 1s
  • Auto: VW golf VI
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Lokalizacja: dolnoslaskie

Re: Bordnetz (CECM) - Komputer naszego Golfa

Post27 lut 2013, 20:34

1K0 937 087 J a taki sie nadaje pod LEDy ?
Offline
Awatar użytkownika

zioolko

Stały Bywalec

  • Posty: 301
  • Rejestracja: 29 wrz 2012, 14:54
  • Online: 1d 13h 53m 39s
  • Pochwały: 16
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM
  • Lokalizacja: Festung Breslau

Re: Bordnetz (CECM) - Komputer naszego Golfa

Post27 lut 2013, 20:45

rockmachine pisze:1K0 937 087 J a taki sie nadaje pod LEDy ?

jak ma 48 i 49 pin i soft 575 wzwyż to tak.
Spytaj sprzedawcy, czy ma te piny.

jest - nasze-auta/golf-6-1-4-tsi-caxa-2010-12-t262.html
były: Audi V8 D11 4.2 280 HP, Audi A4 B6 2.5 TDI QUATTRO 180 HP, Audi B4 1.9 TDI 90 HP, Audi B4 2.3 NG 130 HP, Ford Escort 1.6 mk5 90 HP, Ford Sierra 1.8 mk2 80 HP
Offline

rockmachine

Sympatyk

  • Posty: 99
  • Rejestracja: 15 lip 2012, 00:20
  • Online: 1d 4h 32m 1s
  • Auto: VW golf VI
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Lokalizacja: dolnoslaskie

Re: Bordnetz (CECM) - Komputer naszego Golfa

Post27 lut 2013, 20:52

mam biksenon soft 615
Offline
Awatar użytkownika

zioolko

Stały Bywalec

  • Posty: 301
  • Rejestracja: 29 wrz 2012, 14:54
  • Online: 1d 13h 53m 39s
  • Pochwały: 16
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM
  • Lokalizacja: Festung Breslau

Re: Bordnetz (CECM) - Komputer naszego Golfa

Post27 lut 2013, 21:07

powinno być ok. Dla świętego spokoju sprawdź te piny.

jest - nasze-auta/golf-6-1-4-tsi-caxa-2010-12-t262.html
były: Audi V8 D11 4.2 280 HP, Audi A4 B6 2.5 TDI QUATTRO 180 HP, Audi B4 1.9 TDI 90 HP, Audi B4 2.3 NG 130 HP, Ford Escort 1.6 mk5 90 HP, Ford Sierra 1.8 mk2 80 HP
Offline

rockmachine

Sympatyk

  • Posty: 99
  • Rejestracja: 15 lip 2012, 00:20
  • Online: 1d 4h 32m 1s
  • Auto: VW golf VI
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Lokalizacja: dolnoslaskie

Re: Bordnetz (CECM) - Komputer naszego Golfa

Post27 lut 2013, 21:43

a za co one odpowiadaja?
Offline
Awatar użytkownika

zioolko

Stały Bywalec

  • Posty: 301
  • Rejestracja: 29 wrz 2012, 14:54
  • Online: 1d 13h 53m 39s
  • Pochwały: 16
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM
  • Lokalizacja: Festung Breslau

Re: Bordnetz (CECM) - Komputer naszego Golfa

Post27 lut 2013, 22:10

piny 48,49 za długie w xenonie - bez nich nie będziesz miał długich.
soft 575 wzwyż odpowiada za obsługę ledów P+T

jest - nasze-auta/golf-6-1-4-tsi-caxa-2010-12-t262.html
były: Audi V8 D11 4.2 280 HP, Audi A4 B6 2.5 TDI QUATTRO 180 HP, Audi B4 1.9 TDI 90 HP, Audi B4 2.3 NG 130 HP, Ford Escort 1.6 mk5 90 HP, Ford Sierra 1.8 mk2 80 HP
Offline

rockmachine

Sympatyk

  • Posty: 99
  • Rejestracja: 15 lip 2012, 00:20
  • Online: 1d 4h 32m 1s
  • Auto: VW golf VI
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Lokalizacja: dolnoslaskie

Re: Bordnetz (CECM) - Komputer naszego Golfa

Post27 lut 2013, 22:12

No mam biksenon i zarówno swiatła mijania i drogowe działaja takze chyba te piny musza byc aktywne mam tylne ledy fabryczne brakuje tylko z przodu
Offline
Awatar użytkownika

zioolko

Stały Bywalec

  • Posty: 301
  • Rejestracja: 29 wrz 2012, 14:54
  • Online: 1d 13h 53m 39s
  • Pochwały: 16
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM
  • Lokalizacja: Festung Breslau

Re: Bordnetz (CECM) - Komputer naszego Golfa

Post27 lut 2013, 22:22

rockmachine pisze:No mam biksenon i zarówno swiatła mijania i drogowe działaja takze chyba te piny musza byc aktywne mam tylne ledy fabryczne brakuje tylko z przodu

Przód zadziała.

jest - nasze-auta/golf-6-1-4-tsi-caxa-2010-12-t262.html
były: Audi V8 D11 4.2 280 HP, Audi A4 B6 2.5 TDI QUATTRO 180 HP, Audi B4 1.9 TDI 90 HP, Audi B4 2.3 NG 130 HP, Ford Escort 1.6 mk5 90 HP, Ford Sierra 1.8 mk2 80 HP
Offline

rockmachine

Sympatyk

  • Posty: 99
  • Rejestracja: 15 lip 2012, 00:20
  • Online: 1d 4h 32m 1s
  • Auto: VW golf VI
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Lokalizacja: dolnoslaskie

Re: Bordnetz (CECM) - Komputer naszego Golfa

Post27 lut 2013, 23:51

No ja mysle :) ale blisko 4 kafle trza wydac na nowe lampy hehe ból;]
Offline

andrev

Nowicjusz

  • Posty: 6
  • Rejestracja: 19 kwie 2013, 13:41
  • Online: 0s
  • Auto: vw 6 gti 2012
  • Silnik: 2.0 tfsi
  • Lokalizacja: podlaskie

Re: Bordnetz (CECM) - Komputer naszego Golfa

Post19 kwie 2013, 13:47

witam, mam problem. padł mi moduł komfortu 1 K0 937 086 p
- z jakiego powodu?
- czy jeżeli kupie moduł z inna literka na końcu to nie będzie problemów z wymiana?
Offline
Awatar użytkownika

Arek_VI

VIP

  • Posty: 1273
  • Rejestracja: 26 cze 2012, 19:54
  • Online: 10d 38m 55s
  • Pochwały: 49
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: TSI 122
  • Lokalizacja: Wroclaw

Re: Bordnetz (CECM) - Komputer naszego Golfa

Post19 kwie 2013, 15:56

Skąd wiesz, że padł ci moduł ? Jakie objawy są ?
Offline

andrev

Nowicjusz

  • Posty: 6
  • Rejestracja: 19 kwie 2013, 13:41
  • Online: 0s
  • Auto: vw 6 gti 2012
  • Silnik: 2.0 tfsi
  • Lokalizacja: podlaskie

Re: Bordnetz (CECM) - Komputer naszego Golfa

Post20 kwie 2013, 11:55

mam problemy ze światłami (wersja amerykańska, zwykłe lampy nie ksenony) po przekręceniu kluczyka powinny zapalić się dzienne a się nie zapalają, jak już włączę mijania to palą się obie, jedna dzienna i delikatnie poświecają postojówki.
Offline

andrev

Nowicjusz

  • Posty: 6
  • Rejestracja: 19 kwie 2013, 13:41
  • Online: 0s
  • Auto: vw 6 gti 2012
  • Silnik: 2.0 tfsi
  • Lokalizacja: podlaskie

Re: Bordnetz (CECM) - Komputer naszego Golfa

Post20 kwie 2013, 11:58

aha zmieniłem tylne lampy ze zwykłych na ledy ale to raczej nie ma związku?
PoprzedniaNastępna

Wróć do Elektryka i Elektronika

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość