Dzisiaj jest 26 lip 2014, 19:11


Wymiana RCD-310 na RCD-510

Car audio, nawigacja, zestaw głośnomówiące, CB radia ...

Moderator: marmi

Regulamin forum Fabrycznie i niefabryczne systemy dźwiękowe, wzmacniacze, głośniki, zestawy głośnomówiące, bluetooth, nawigacje fabrycznie i niefabryczne, CB radia, anteny, TV i inne multimedia ...

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

misrys

Nowicjusz

  • Posty: 5
  • Rejestracja: 18 lip 2012, 22:58
  • Online: 0s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 122
  • Lokalizacja: Poznan

Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post03 sie 2012, 11:40

Hej!

Może to pytanie lamerskie ale nie znalazłem na nie odpowiedzi w googlach (może źle szukałem).
Chce wymienić radio - kupić na Allegro RCD-510 i włożyć je zamiast seryjnego RCD-310. Wymaga to, jak się doczytałem, przeprogramowania komputera.
Jak się VW zapatruje na grzebanie przy komputerze? Czy wymiana radia i modyfikacje w oprogramowaniu nie będą naruszeniem gwarancji?

Pozdrawiam
Tomasz
Offline
Awatar użytkownika

Jimmy_PoP

Aktywny

  • Posty: 107
  • Rejestracja: 30 cze 2012, 18:12
  • Online: 3d 22h 43m 54s
  • Pochwały: 2
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CAXA
  • Lokalizacja: Wawa

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post03 sie 2012, 11:59

Nie ma takiego problemu. Nie tracisz gwarancji, ani nic z tych rzeczy. Chyba, że coś spalisz przy podłączaniu, ale to trzeba być na prawdę zdolnym. Kostka radia pasuje chyba do każdego modelu.
Generalnie RCD-510 powinno Ci zadziałać nawet bez kodowania. Ewentualnie, możesz mieć troche błędów, ale to nie ma zupełnie wpływu na użytkowanie radia/samochodu.
Pamiętam, że jak wymieniałem swoje RCD- 310 na RNS-510 to wszystko działało pięknie i dopiero po jakimś czasie, jak już kupiłem kabel VCDS to w Can gateway zaznaczyłem, że mam nawigacje. Dodała się wtedy tylko nowa "zakładka" w MFA. RCD natomiast nie ma nawigacji, wiec nie bardzo jest potrzeba coś zmieniać.
Offline

sebkoch

Stały Bywalec

  • Posty: 326
  • Rejestracja: 14 mar 2012, 13:20
  • Online: 4d 23h 42m 38s
  • Pochwały: 3
  • Auto: Highline
  • Silnik: CAXA
  • Lokalizacja: SBE

Odp: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post03 sie 2012, 17:01

Ja zmieniałem rcd310 na rcd510 i wszystko działa bez kodowania. Ja dodałem sobie jeszcze mdi w schowku pasażera i to już trzeba dokodować przez VCDS. Ogólnie zmiana na duży plus, zmieniarka na 6 cd, czytnik kart i usb dają duże możliwości... A nawigację mam lepszą i bardziej aktualną w komórce 8-)

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Online
Awatar użytkownika

marrcin

Stały Bywalec

  • Posty: 317
  • Rejestracja: 11 maja 2012, 00:13
  • Online: 27d 7h 53m 25s
  • Pochwały: 5
  • Auto: VW GOLF VI
  • Silnik: 1.4TSI 122KM CAXA
  • Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post03 sie 2012, 21:29

Jaki jest koszt takiego radia i ewentualnie montażu ?
Offline

sebkoch

Stały Bywalec

  • Posty: 326
  • Rejestracja: 14 mar 2012, 13:20
  • Online: 4d 23h 42m 38s
  • Pochwały: 3
  • Auto: Highline
  • Silnik: CAXA
  • Lokalizacja: SBE

Odp: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post03 sie 2012, 23:32

W aso jakieś 3 tyś minimum. Ja za 1 tyś kupiłem od gościa który miał je w nowym tiguanie i od razu zmienił na rns510. A montaż jest we własnym zakresie, banalny jak nie wiem...

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Offline

misrys

Nowicjusz

  • Posty: 5
  • Rejestracja: 18 lip 2012, 22:58
  • Online: 0s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 122
  • Lokalizacja: Poznan

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post04 sie 2012, 11:18

Hej!

Kupiłem na Allegro za niecałe 1000 złotych, trzeba czasami poczekać aż się pojawi dobra oferta. Moje radio jest praktycznie nowe "przejechało" 1600 kilometrów. Montaż jest podobno banalny, w necie jest sporo tutoriali jak to zrobić.

Pozdrawiam
Tomasz.
Offline
Awatar użytkownika

XenosagaII

Senior Moderator

  • Posty: 1348
  • Rejestracja: 02 sie 2012, 23:15
  • Lokalizacja: Warszawa
  • Online: 7d 2h 22m 44s
  • Pochwały: 12
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 160KM CAVD+
  • Lokalizacja: Warszawa

Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post04 sie 2012, 12:03

Ja będę chciał sprzedać swoje RCD 510 jest jak nowe w stanie idealnym.
Aukcje Allegro: TU-->na sprzedaż
Online
Awatar użytkownika

marrcin

Stały Bywalec

  • Posty: 317
  • Rejestracja: 11 maja 2012, 00:13
  • Online: 27d 7h 53m 25s
  • Pochwały: 5
  • Auto: VW GOLF VI
  • Silnik: 1.4TSI 122KM CAXA
  • Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post04 sie 2012, 16:38

jaka cena ?
Offline
Awatar użytkownika

XenosagaII

Senior Moderator

  • Posty: 1348
  • Rejestracja: 02 sie 2012, 23:15
  • Lokalizacja: Warszawa
  • Online: 7d 2h 22m 44s
  • Pochwały: 12
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 160KM CAVD+
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post06 sie 2012, 22:08

Za 1tysiaka bede sprzedawał ale planuje to za około 2 miesiace.
Aukcje Allegro: TU-->na sprzedaż
Offline
Awatar użytkownika

XenosagaII

Senior Moderator

  • Posty: 1348
  • Rejestracja: 02 sie 2012, 23:15
  • Lokalizacja: Warszawa
  • Online: 7d 2h 22m 44s
  • Pochwały: 12
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 160KM CAVD+
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post08 sie 2012, 20:27

A ktoś był by chętny kupić? to moge wcześniej sprzedać :) -juz nie aktualne
Ostatnio zmieniony 10 sie 2012, 18:16 przez XenosagaII, łącznie zmieniany 1 raz
Aukcje Allegro: TU-->na sprzedaż
Offline
Awatar użytkownika

XenosagaII

Senior Moderator

  • Posty: 1348
  • Rejestracja: 02 sie 2012, 23:15
  • Lokalizacja: Warszawa
  • Online: 7d 2h 22m 44s
  • Pochwały: 12
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 160KM CAVD+
  • Lokalizacja: Warszawa

Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post08 sie 2012, 20:32

Moje radyjko:
ImageUploadedByTapatalk1344450724.187575.jpg
ImageUploadedByTapatalk1344450739.068541.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Aukcje Allegro: TU-->na sprzedaż
Offline

misrys

Nowicjusz

  • Posty: 5
  • Rejestracja: 18 lip 2012, 22:58
  • Online: 0s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 122
  • Lokalizacja: Poznan

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post10 sie 2012, 20:20

Hej!

Dziś dokonałem zmiany, trwało to około 10 minut, przy czym najtrudniejsza czynność to zdjęcie ramki okalającej odtwarzacz (żeby nie porysować plastików i nie połamać ramki). Wszystko bangla bezproblemowo - jakość dźwięku z RCD 510 jest faktycznie dużo lepsza od RCD 310.

Pozdrawiam
Tomasz
Offline

mich

Stały Bywalec

  • Posty: 311
  • Rejestracja: 14 mar 2012, 16:06
  • Online: 1d 6h 20m 19s
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: 1.4 122 TSI

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post10 sie 2012, 22:30

Ciekawe czy głośniki są takie same jak się dokupuje RCD 510 przy zamawianiu auta?
Offline
Awatar użytkownika

kamill

Senior Moderator

  • Posty: 1038
  • Rejestracja: 11 kwie 2012, 13:26
  • Online: 26d 11h 15m 10s
  • Pochwały: 10
  • Auto: MK6
  • Silnik: TDI
  • Lokalizacja: Warszawa Elblag

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post12 sie 2012, 15:12

Jezeli nie wybierasz DYNAUDIO to masz te same glosniki, ewentualna roznica to ich ilosc, w wersji HIGHLINE masz ich 8, a w nizszych wersjach moze sie to roznic, ale nie mam pojecia.
Obrazek
Offline

mich

Stały Bywalec

  • Posty: 311
  • Rejestracja: 14 mar 2012, 16:06
  • Online: 1d 6h 20m 19s
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: 1.4 122 TSI

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post12 sie 2012, 17:01

W 2010 roku w prospekcie i konfiguratorze widniało 10 głośników przy rdc 510 oraz był aktywny tempomat. Może było powalczyć o obniżenie ceny ;)
Offline
Awatar użytkownika

kamill

Senior Moderator

  • Posty: 1038
  • Rejestracja: 11 kwie 2012, 13:26
  • Online: 26d 11h 15m 10s
  • Pochwały: 10
  • Auto: MK6
  • Silnik: TDI
  • Lokalizacja: Warszawa Elblag

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post12 sie 2012, 21:12

10? to z ciekawosci, gdzie oni jeszcze 2 glosniki wlozyli? sam chcialem tak zrobic wymieniajac glosniki, ale nie bylo juz gdzie :P
Obrazek
Offline

mich

Stały Bywalec

  • Posty: 311
  • Rejestracja: 14 mar 2012, 16:06
  • Online: 1d 6h 20m 19s
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: 1.4 122 TSI

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post13 sie 2012, 00:15

Podejrzewam ,że był to ogólny błąd...
Offline
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

  • Posty: 1402
  • Rejestracja: 27 lut 2012, 23:57
  • Online: 5d 15h 37m 12s
  • Pochwały: 3
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CAVD
  • Lokalizacja: Silesia

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post22 sie 2012, 10:09

Mam pytanie do tych co kupili radio RCD-510 w wolnej sprzedaży, Czy wasze radio ma wgrany język polski?
Też zamierzam kupić sobie RCD-510 ale od dwóch gości dowiedziałem się że mają tylko z 2009/2010 i tam nie ma języka polskiego.
My TSI
Offline

sebkoch

Stały Bywalec

  • Posty: 326
  • Rejestracja: 14 mar 2012, 13:20
  • Online: 4d 23h 42m 38s
  • Pochwały: 3
  • Auto: Highline
  • Silnik: CAXA
  • Lokalizacja: SBE

Odp: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post22 sie 2012, 10:37

Mam z 2011 również bez polskiego.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Offline
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

  • Posty: 1402
  • Rejestracja: 27 lut 2012, 23:57
  • Online: 5d 15h 37m 12s
  • Pochwały: 3
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CAVD
  • Lokalizacja: Silesia

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post22 sie 2012, 10:50

A orientuje się ktoś czy w RCD-510 język polski w ogóle jest dostępny?

Edit:
Z tego co się dowiedziałem to ponoć nie ma oryginalnie polskiego w RCD-510, a to że czasami na aukcjach można spotkać RCD-510 z menu po polsku to jak mi to powiedzieli "pirat" (tłumaczenie nieautoryzowane przez VW). Te oferty w którym za ok. 200 pln wgrywają menu polskie - to też ten sam "pirat".
My TSI
Offline
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

  • Posty: 1402
  • Rejestracja: 27 lut 2012, 23:57
  • Online: 5d 15h 37m 12s
  • Pochwały: 3
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CAVD
  • Lokalizacja: Silesia

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post12 wrz 2012, 13:56

W związku z powyższym, już nie szukam z polskim menu ;), ale nadal nie wiem jakie kupić.
Czy patrzyć na rok produkcji?
Czy patrzeć na producenta - bo niby tylko 2 fabryki robią (Blaupunkt na Europę i Delphi na USA), a ja znalazłem na jednej aukcji również Made by BOSCH?
Czy zwrócić uwagę na firmware, a jak tak to od jakiego numerka
Czy może jakiś konkretny model - numer VW, a jak tak to jaki ?

Albo inaczej, czym się kierować przy zakupie RCD-510 dla MK6 HL z 2011 (rocznik modelowy 2012) z MFA w języku polskim tak aby się nic nie gryzło ;)
My TSI
Offline

sebkoch

Stały Bywalec

  • Posty: 326
  • Rejestracja: 14 mar 2012, 13:20
  • Online: 4d 23h 42m 38s
  • Pochwały: 3
  • Auto: Highline
  • Silnik: CAXA
  • Lokalizacja: SBE

Odp: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post12 wrz 2012, 18:01

Radia od Delphi są w autach również z europy.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Offline
Awatar użytkownika

jmf

Senior Moderator

  • Posty: 420
  • Rejestracja: 25 cze 2012, 18:58
  • Online: 8d 13h 42m 34s
  • Pochwały: 8
  • Auto: VW Golf 6 Highline
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM DSG
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post12 wrz 2012, 22:45

kakaruto, osobiście proponowałbym nie zawracać sobie głowy RCD-510 tylko od razu kupić RNS-510... Dopłacisz parę złotych, ale dostajesz w tej cenie urządzenie z dyskiem twardym i nawigacją. Ta ostatnia, mimo tego, że trochę jej brakuje do doskonałości, to nadal się przydaje.

Posiadanie kolekcji .mp3 na dysku jest naprawdę wygodne. Plus raz na jakiś czas przydaje się możliwość oglądania filmów na DVD. Byłem sceptyczny, ale zdarzyło mi się faktycznie skorzystać z tej funkcji. ;)

Jedyne "minusy" RNS-a to cena oraz brak zmieniarki. Tylko kto w dziesiejszych czasach korzysta z płyt, skoro można wrzucić na dysk kilkanaście GB .mp3... ;)
Offline
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

  • Posty: 1402
  • Rejestracja: 27 lut 2012, 23:57
  • Online: 5d 15h 37m 12s
  • Pochwały: 3
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CAVD
  • Lokalizacja: Silesia

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post13 wrz 2012, 08:29

Dzięki jmf, jednak RNS-510 mnie na dzień dzisiejszy nie interesuje. Nawigacja, jak sam mówiłeś dokładna nie jest, DVD w aucie raczej nie będę oglądał a Arek mówił że nie da się w nim oglądać TV Cyfrowej co by było akurat atutem na "za" , poczekam aż będą z taką możliwością i wtedy se kupie.

Na dzień dzisiejszy jedyne co przemawia za RCD-510 w stosunku do RCD-310 to czytnik kart SD - reszta dla mnie jest pomijalna (dotykowy wyświetlacz, zmieniarka)

Stąd zdecydowanie jestem za RCD-510, ale i tak dzięki :pub:
My TSI
Offline
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

  • Posty: 1402
  • Rejestracja: 27 lut 2012, 23:57
  • Online: 5d 15h 37m 12s
  • Pochwały: 3
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CAVD
  • Lokalizacja: Silesia

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post13 wrz 2012, 11:15

Takie mam na oku - ponoć z 2012 więc rocznikowo kompatybilne ;)

http://allegro.pl/show_item.php?item=26 ... d00be2ff62

Co o tym myślicie?
My TSI
Następna

Wróć do Multimedia

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości